Menu
Dagboek Kaapstad 13: Klein wint van groot

Dagboek Kaapstad 13: Klein wint van groot

Lachende en treurende Ajacieden op het veld van het Athlone Stadion. Ajax Cape Town won van de grote broer uit Amsterdam (3-1). Ondanks het verschil in perspectief hadden winnaar Hans Vonk en verliezer Mitchell Donald allebei reden tot lachen.

Zelden zal Ajax zo duidelijk twee gezichten hebben getoond als op zondag 14 januari 2007. De middag die zo vrolijk begon, eindigde in mineur. Ryan Babel bracht de Amsterdammers na een kwartier op voorsprong. Op aangeven van Tom de Mul bekroonde de Ajacied een prima Ajax-aanval met een treffer.

Tot aan de rust had Ajax nauwelijks problemen met de thuisploeg. Na de pauze maakten de Amsterdammers alsnog slagzij. Wat weinigen vooraf hadden verwacht werd toch werkelijkheid. Op frivole wijze stelde de thuisploeg de zege bijna probleemloos veilig. Binnen luttele minuten werkte Ajax Cape Town zich voorbij de gasten. Zes minuten waren genoeg om een 0-1 achterstand om te buigen naar een 3-1 voorsprong. Granwald Scott was met zijn twee treffers de held van het thuispubliek. Nathan Paulse nam nog geen minuut na te zijn ingebracht de derde treffer voor zijn rekening. Jaap Stam en Wesley Sneijder bleven vanwege lichte klachten uit voorzorg langs de kant.

,,Vooral wat betreft beleving was het verschil groot tussen de ploeg die de eerste helft speelde en de ploeg die er de tweede helft stond’’, keek trainer Henk ten Cate terug op het teleurstellend verlopen duel. De Ajax-trainer stuurde halverwege de wedstrijd een compleet nieuw elftal het veld in. ,,De ploeg die na rust speelde was beduidend slechter’’, stelde Ten Cate. ,,Ik had niet ingecalculeerd dat het verschil zo groot zou zijn. Op papier leken beide ploegen gelijkwaardig. Het was een bewuste keuze om iedereen te laten spelen. Dit resultaat is vooral vervelend omdat je hier met een heel goed gevoel komt. We hebben de afgelopen week hard gewerkt en goed getraind. Dan wil je die week goed afsluiten. Toch laat je je hier op eenvoudige manier wegspelen. Het kan niet waar zijn dat je drie goals tegen krijgt in zes minuten. We zijn op pijnlijke wijze met onze neus op de feiten gedrukt. Deze uitslag staat slordig. Je verliest prestige. Het grote Ajax verliest toch van het kleine Ajax. Maar toch moeten we er niet te zwaar aan tillen.’’

Ten Cate zag wel degelijk ook lichtpuntjes in de tweede helft. Zo ontving Leonardo terecht lof voor zijn eerste wedstrijd in het Ajax-shirt. ,,Hij had een paar dreigende acties.’’ Ajax had nog een debutant in de gelederen. Mitchell Donald maakte zijn eerste minuten in Ajax 1 als controlerende rechtshalf. De A-junior speelde de hele eerste helft. Donald kon achteraf als een van de weinige Amsterdamse Ajacieden lachen. Stralend van trots repte Donald direct na de wedstrijd over ‘een heel mooie ervaring’. Op hetzelfde moment dropen zijn ploeggenoten teleurgesteld af richting kleedkamer. ,,Het was echt prachtig. Vooral omdat ik nooit eerder voor zoveel mensen heb gespeeld’’, vertelde Donald. De Ajacied doorliep de Ajax-opleiding vanaf de E1. ,,Ik speelde ook voor de eerste keer met mijn naam achterop mijn shirt. Het shirt heb ik gehouden. Die ruil ik met niemand, het wordt ingelijst. Dat is zeker.’’

Doelman Hans Vonk kon zijn vreugde wel delen met zijn ploeggenoten. De voormalige doelman van Ajax 1 nam na de wedstrijd een fraaie bokaal in ontvangst. Op een 3-1 overwinning op Ajax Amsterdam had Vonk vooraf niet durven hopen. ,,Dit had helemaal niemand verwacht’’, vertelde de keeper. ,,De tweede helft waren we sterker. Na rust speelden we fantastisch. Of deze zege morgen op de voorpagina’s staat van de kranten? Misschien staan er een paar regels. Sport begin hier ook op de achterpagina. Voetbal is hier bovendien een tweederangs sport.’’

Ajax Cape Town: Vonk (76. Andre Petim); Nazier Allie (79. Bryce Moon), Clifford Ngobeni (46. Granwald Scott), Mfundo Shumana (82. Coburn Woodington), Brent Carelse (67. Nathan Paulse), Bageta Dikilu (86. Tsholola Tshinyama), Russell Mwafulirwa (70. Daylon Claasen), Franklin Cale (70. Clint Julius), Brett Evans, Clayton Jagers, Thembikosi Fanteni (55. Mkhanyiseli Siwahla).

Opstelling Ajax eerste helft:
Stekelenburg; Anita, Grygera, Vertonghen, Lindenbergh; Donald, Perez, Gabri; De Mul, Babel en Rosenberg.

Opstelling Ajax tweede helft:
Gentenaar; Ogararu, Maduro, Vermaelen, Emanuelson; Leonardo, Krohn-Dehli, Sarpong (79. Manucharyan); Rosales, Huntelaar en Mitea.