Menu
Dagboek Kaapstad 14: Snuffelen aan Gabri

Dagboek Kaapstad 14: Snuffelen aan Gabri

Oog in oog staan met een giraffe, leeuw, olifant en gnoe? Het overkwam de Ajacieden maandagmorgen tijdens de safaritocht door het Aquila-reservaat.

Even voor zessen vertrokken vanuit Kaapstad en twee uur later druk speurend naar exotische diersoorten. Er zijn saaiere dagen denkbaar in een voetballeven. Vier groene safariwagens maakten een korte reis dwars door het Afrikaanse land. Onder begeleiding van twee gidsen werden de Amsterdammers twee uur lang rondgeleid.

,,Ogenblikje, ik pak even een souvenir voor jullie’’, zegt Romeo Muller. De kleine gids doet wat geen bezoeker in zijn of haar hoofd haalt: het voertuig verlaten. Muller stapt naar een kolossale berg uitwerpselen. Een neushoornwijfje heeft hier onlangs haar behoefte gedaan. Muller grijpt een uitgedroogde bolus en toont deze aan zijn publiek. ,,Iemand geïnteresseerd? De neushoorns eten alleen gras. Dat is duidelijk te zien aan de structuur.’’ Muller lacht hard om zijn lesje neushoornkunde en alle verbaasde blikken in de jeep. De drol belandt weer op de hoop. Niemand heeft interesse in het souvenir.

Via de neushoorns, imposante kolossen van bijna drie ton, en giraffes wordt koers gezet richting de leeuwen. Tijdens de twee uur durende safaritocht heeft de camera van menige Ajacied het zwaar te verduren. Soms wordt onophoudelijk gefilmd of gefotografeerd. Muller en zijn collega-parkbeheerders vinden het allemaal prachtig. Het 4500 hectare grote park heeft aan bezoek geen gebrek. Dagelijks worden jeep- en busladingen vol toeristen rondgeleid.

De zandpaden zijn droog en daarmee stoffig. De laatste regenbui viel vijf maanden terug. De tocht door het droge landschap levert fraaie plaatjes op. Fiks door elkaar geschudde Ajacieden in een stofwolk. Zoiets zie je niet elke dag. Halverwege de tocht is het lunchtijd. Een van de jeeps blijkt multifunctioneel. Het vervoersmiddel kan ook worden gebruikt als lunchtafel. Sapjes worden uitgeschonken en er is vers fruit in overvloed.

De giraffes, struisvogels, springbokken en gnoes kunnen zich vrij bewegen over het reservaat. Olifanten zijn vandaag alleen te bewonderen achter het hek. Als voor het laatst halt wordt gehouden bij de olifantenkooi, hebben Mona en Muffyjohn in eerste instantie weinig oog voor het bezoek. Quasi ongeïnteresseerd draaien de dieren hun kolossale achterwerken naar de camera’s. De gidsen brengen hun loktechnieken in de praktijk. Het overgebleven fruit blijkt een prima middel om de dieren naar het hek te lokken. Niet veel later steken de olifanten hun slurven door het hek. Gabri wordt veruit het langst besnuffeld. De Spanjaard valt duidelijk in de smaak bij de olifanten. Gabri houdt zich opvallend koest onder de snuffelsessie. Zijn collega-Ajacieden twijfelen geen moment. Alles wordt vastgelegd…