Menu
Dagboek Kaapstad 2: 'Alles moet perfect'

Dagboek Kaapstad 2: 'Alles moet perfect'

Bezwete, rood aangelopen hoofden in de dug-out. Ajacieden lessen hun dorst tijdens de ochtendtraining. Het decor is fraai. Op de achtergrond ligt de machtige Tafelberg. Vurnon Anita heeft vooral oog voor de bidon met sportdrank.

Al te veel tijd om van het mooie plaatje te genieten is er ook niet. Het drinkmoment in de schaduw is van korte duur. Het is ‘slechts’ een onderbreking van de oefenstof. Luttele tellen later roepen de trainers de Ajacieden alweer het veld op. De selectie vervolgt de training onder een brandende zon. Oefeningen om het positiespel te verbeteren en een partijvorm zijn vandaag de voornaamste trainingsingrediënten

Vurnon Anita concentreert zich op de bal. Vurnon Anita concentreert zich op de bal.

,,Het gaat tot nu toe best goed, al is het wel warm’’, trekt Anita een eerste conclusie na twee dagen trainingskamp in Kaapstad. Het witte trainingsshirt met nummer 24 is doorweekt. Zweet baant zich in stroompjes een weg naar de grond. ,,Veel drinken is echt nodig. Vooral omdat je elke training weer veel moet geven, diep moet gaan. Als je te weinig drinkt, word je daar vanzelf voor gestraft. Dan voel je jezelf direct minder lekker in het veld.’’
Net als Mitchell Donald (Ajax A1) en Jeffrey Sarpong (Jong Ajax) kreeg ook Anita de kans mee te reizen naar Zuid-Afrika. De Missie Kaapstad biedt de toptalenten volop leerzame momenten. De 17-jarige Anita neemt alle indrukken en leermomenten als een spons in zich op. De op Curaçao geboren Ajacied weet welke momenten hij even zorgeloos kan genieten. Genieten van zijn voorlopige plekje in de selectie. En genieten van het fascinerende land waar Ajax zijn trainingskamp heeft opgeslagen.
,,Het is prettig dat Mitchell en Jeffrey ook mee zijn. Dat maakt het allemaal toch iets makkelijker.’’ Met branie: ,,Maar genoeg jongens kende ik al hoor.’’ Anita lacht. Trots vertelt hij over de trainingen en wedstrijden met Jong Ajax. Regelmatig schuiven spelers van Ajax 1 aan bij de Beloftenploeg.

Jeffrey Sarpong zoekt verkoeling in een mini-douche. Jeffrey Sarpong zoekt verkoeling in een mini-douche.

,,We zijn voor en tijdens de reis prima ontvangen door de trainers en de spelers. De oudere spelers praten ook goed met je. Vooral in het veld, tijdens de trainingen. Krijg je bijvoorbeeld de tip hoe je beter kunt staan, of makkelijker kunt draaien. Alles om bepaalde situaties in een wedstrijd nog beter uit te kunnen voeren.’’ De Ajacied valt nog eenmaal stil. De eigen woorden worden kort geproefd. ,,Alles moet perfect.’’

Kenneth Vermeer heeft vandaag alle reden tot feestvreugde. De doelman viert vandaag zijn 21ste verjaardag. Kenneth Vermeer heeft vandaag alle reden tot feestvreugde. De doelman viert vandaag zijn 21ste verjaardag.

Anita was vorig seizoen twee duels van de partij in de hoofdmacht. Op zijn debuutwedstrijd tegen FC Groningen volgde een bekeroptreden tegen Roda JC. Tegen de Kerkradenaars maakte Anita begin vorig jaar zijn officieuze ‘thuisdebuut’. Dit seizoen is de controlerende middenvelder een steunpilaar van Jong Ajax.
Vooral de duels in de hoofdmacht boden Anita eerder al de uitgelezen kans te wennen aan het nieuwe speeltempo. Het trainingskamp in Zuid-Afrika is een nieuwe stap voorwaarts. ,,Het tempo ligt hoger bij het eerste. Maar het is goed bij te benen, vind ik. Het gaat tot nu toe in elk geval goed. Leuk om zo lang met deze jongens te voetballen. Daar wordt je vanzelf beter van.’’

De hoofdtrainer instrueert zijn spelers. De hoofdtrainer instrueert zijn spelers.
Uitlopen en terug naar het hotel. Na een lunch en een rustmoment wacht de Ajacieden vanmiddag een tweede training. Uitlopen en terug naar het hotel. Na een lunch en een rustmoment wacht de Ajacieden vanmiddag een tweede training.