Menu
Dagboek Kaapstad 4: Missie gelanceerd

Dagboek Kaapstad 4: Missie gelanceerd

De Missie Kaapstad is donderdag officieel gestart. De Ajacieden verzorgden een clinic in het township Philippi. Klaas Jan Huntelaar droeg letterlijk zijn steentje bij aan de bouw van een Johan Cruyff Court.

Het waren twee onbetwistbare hoogtepunten van een memorabele dag. Twee bijzondere evenementen op een unieke dag in Kaapstad. Zowel de clinic als de aanleg van het Johan Cruyff-sportveld raken de ziel van de Missie Kaapstad. Op donderdag 11 januari 2007 klonk het symbolische startschot van een project waar de Kaapstedelingen én Ajax Cape Town van moeten profiteren. Gestreefd wordt naar een sportieve, gezonde, veilige en welvarende toekomst.

Trainer Henk ten Cate ziet jeugd uit Philippa aan het werk in Ajax-kleding. Trainer Henk ten Cate ziet jeugd uit Philippa aan het werk in Ajax-kleding.

De Ajacieden gaven het ’s ochtends het goede voorbeeld met een voetbalclinic in Philippi. Op een veld nabij de lokale politiekazerne werd een balletje getrapt met lokale jeugd. Trainers van Ajax Cape Town stonden de voetballers uit Amsterdam en Philippi bij.
,,Alleen wie van de bal houdt, kan een goede speler worden’’, hield Ajax Cape Town-trainer Riyaad Khan zijn spelertjes voor. De jeugd uit krottenwijk Philippi waren van top tot teen gestoken in Ajax-wedstrijdkleding. Honderden roodwitte shirts, broekjes en sokken vonden een nieuwe eigenaar in Kaapstad. ,,Al deze jongetjes stralen plezier uit’’, viel Wesley Sneijder direct op in Philippi. ,,Allemaal willen ze profvoetballer worden. Het is een droom die je vooral deze kinderen van harte gunt.’’

Jaap Stam poseert met een jonge fan. Jaap Stam poseert met een jonge fan.

Met een armgebaar richting de krotwoningen iets verderop: ,,Als je hier als Nederlander loopt, ga je het leven vanzelf relativeren. Nederlanders zijn nuchter. Maar hier zie je pas echt hoe groot de armoede is. Als je de huisjes hier ziet, besef je hoe zwaar het leven hier moet zijn.’’ Nicolae Mitea was tijdens de clinic nog iets anders opgevallen: ,,Ondanks de moeilijke leefomstandigheden zijn de mensen ontzettend dankbaar. Een beetje praten is al genoeg om ze blij te maken. De kinderen hier zijn ook trots. Tijdens voetballen vergeten ze waar ze vandaan komen.’’
Direct na de voetbalclinic werd de symbolische eerste steen gemetseld van het nieuwe stadion van Ajax Cape Town. De club komt vanaf de bouw (die halverwege dit jaar start) letterlijk dichter bij de mensen te staan. Jaap Stam metselde aan de rand van het veld de eerste steen. Ajax Cape Town-rechtsbuiten Mkhanyise Siwahla deed namens Ajax Kaapstad hetzelfde. Het mini-muurtje moet in de nabije toekomst uitgroeien tot een volwaardig stadion.
Met Ajax is ook De Telegraaf een drijvende kracht achter Missie Kaapstad. Ook het grootste nieuwsblad van Nederland spant zich zeer in om van de missie een groot succes te maken. Van de Ajax Business Associates kan hetzelfde worden gezegd. ABA-voorzitter Claus Vink beloofde in Philippa twee bijdrages. Een collecte onder ABA-leden, allen bedrijven met een Ajax-hart, heeft 50.000 euro opgeleverd. Het bedrag wordt in de bouw van het nieuwe stadion gestoken. Bijdrage nummer twee beslaat honderd paar voetbalschoenen. Honderd spelers van Ajax Cape Town spelen hun wedstrijden binnenkort dus op nieuw schoeisel. ,,We onderzoeken op dit moment of en wat we verder nog meer kunnen doen’’, vertelde Vink kort na applaus te hebben ontvangen voor de bijdragen van de ABA.

Amsterdammers en Kaapstedelingen gebroederlijk door elkaar. Amsterdammers en Kaapstedelingen gebroederlijk door elkaar.

,,Ajax Cape Town wordt hopelijk het symbool voor een beter leven’’, lichtte Fontein de officiële lancering van Missie Kaapstad nader toe. ,,Gezondheid, het sportieve, veiligheid en onderwijs moeten een belangrijke rol gaan spelen. Ajax Cape Town moet dichter bij de mensen komen te staan. Deze dag is daarom de eerste van een bijzondere reis. Want Ajax is meer dan voetbal alleen. Ajax is een way of life.’’
Na het programma in Philippi trok de Ajax-stoet nog dieper het township in. In de wijk Crossroads wordt een onvervalst Cruyff Court aangelegd. Nederland is al enkele karakteristieke sportveldjes rijker. Op termijn leven ook sportminnende jongeren in de wijk Crossroads zich uit op een zelfde veld. Talent moet ook hier kunnen ontbolsteren. Met dank aan de Johan Cruyff Foundation en aan tal van andere partijen.

Kort voor de aanleg van het Johan Cruyff Court werden de Ajacieden muzikaal en gastvrij onthaald. Kort voor de aanleg van het Johan Cruyff Court werden de Ajacieden muzikaal en gastvrij onthaald.

Namens de Johan Cruyff Foundation was Carol Thate naar Kaapstad gereisd. ,,De JCF stimuleert kinderen en gehandicapten om vooral te gaan sporten’’, legde Thate uit. ,,Spelers van Ajax Cape Town kunnen op het veld wat hier wordt gelegd bijvoorbeeld clinics geven. Het veld wordt ook geschikt voor basketbal en tal van andere sporten. Het moet een veilige plek worden om naar toe te gaan. Een plek waar de mensen zich verantwoordelijk voor voelen.’’

Klaas Jan Huntelaar droeg zijn steentje bij aan de start van het eerste Johan Cruyff Court in Zuid-Afrika. De Ajacied was in goed gezelschap. Hij wordt hier geflankeerd door Jaakke (rechts) en Thate (links). Klaas Jan Huntelaar droeg zijn steentje bij aan de start van het eerste Johan Cruyff Court in Zuid-Afrika. De Ajacied was in goed gezelschap. Hij wordt hier geflankeerd door Jaakke (rechts) en Thate (links).

Vergezeld door onder meer Huntelaar, Ajax-voorzitter John Jaakke en de Zuid-Afrikaanse minister van sportzaken Jakob Whitey, startte Thate de aanleg van het veldje. De sportplek moet een kleine oase worden in de troosteloze sloppenwijk. Het wordt een plek waar jong, maar toch zeker ook oud van kan genieten. Thate: ,,Een uitspraak van Johan Cruijff past uitstekend bij deze aanleg: Als je de mogelijkheid hebt om iets te doen voor een ander, doe het dan ook.’’