Menu
Dagboek Kaapstad 9: Ajax overal achterna

Dagboek Kaapstad 9: Ajax overal achterna

Waar Ajax ook traint en speelt, Ajax-supporters zijn altijd in de buurt. De familie Petersen is de Ajacieden achterna gereisd naar Zuid-Afrika. Trouw worden de dagelijkse trainingen bijgewoond.

Vier man sterk genieten de Petersens op Ikamva van de Zuid-Afrikaanse zon en de favorieten op het veld. De trouwe seizoenkaarthouders (vak 121 in de ArenA) combineren de thuiswedstrijden van Ajax met reisjes naar de Europese uitwedstrijden. ,,In Ajax Life lazen we over de mogelijkheid mee te gaan naar Kaapstad’’, vertelt Artie Petersen. ,,Dat leek ons meteen een mooie vakantie.’’

Zondag tegenstanders, vandaag buren. Ajax Amsterdam en Ajax Cape Town trainden zaterdagmorgen gebroederlijk naast elkaar. Zondag tegenstanders, vandaag buren. Ajax Amsterdam en Ajax Cape Town trainden zaterdagmorgen gebroederlijk naast elkaar.

Echtgenoot Aalt knikt instemmend. Zoon Jan en schoondochter Annet zijn net begonnen aan een korte wandeling om het trainingsveld. De familie combineert de trainingen met toeristische uitstapjes.
,,Het kost best veel geld om er elke trip bij te zijn’’, legt Artie uit, terwijl de trainende Ajacieden luttele meters verderop hun dorst lessen. ,,Maar ach, we roken niet en besparen daar dus al een boel geld mee.’’ De Elburgse lacht een uitbundige lach. De vele euro’s die aan de favoriete club worden gespendeerd, leveren veel moois op. Verhalen en anekdotes vooral. Iedere trip is een nieuw avontuur. De afgelopen twintig jaar waren Artie en Jan bijna overal bij. Annet en Jan reizen de laatste jaren frequent mee.

Ajax Cape Town-doelman Hans Vonk in gesprek met Maarten Stekelenburg. Ajax Cape Town-doelman Hans Vonk in gesprek met Maarten Stekelenburg.

,,De mooiste Europese uitwedstrijd?’’, herhaalt Artie de vraag. ,,Dat is een moeilijke. We hebben zoveel bijzondere wedstrijden gezien. De eerste UEFA Cupfinalewedstrijd tegen Torino in Turijn staat me vooral nog bij vanwege de spanning. Dat was in 1992. De Champions Leaguewedstrijd tegen AS Roma van enkele jaren terug was ook mooi. Vooral ook vanwege de stad. Als je in Rome bent geweest, is elke stad minder.’’
De juiste weg naar Ikamva van Ajax Cape Town vond de Ajax-familie met moeite. Weinig taxichauffeurs bleken de goede route te kennen. Uiteindelijk wezen de Petersens de onwetende chauffeurs grotendeels de weg.

Hedwiges Maduro snelt voorbij Michael Krohn-Dehli. Hedwiges Maduro snelt voorbij Michael Krohn-Dehli.

Als de Ajacieden nog een rondje uitlopen, slaan de supporters hun slag bij de lokale souvenirverkoper. De Ajax Cape Town-supporter verkoopt Ajax Kaapstad-caps in alle kleuren van de regenboog. Een fikse baal T-shirts wordt klemvast gehouden onder zijn linkeroksel. ,,Veertig rand voor een petje, da’s toch geen geld?!’’, laat schoondochter Annet haar verbazing de vrije loop. In een handomdraai is de Loosdrechtse vier kleurige hoofddeksels rijker. Ook het thuisfront kan worden voorzien van caps met het logo van Ajax Cape Town. Het liefst schaffen de Petersens ook nog enkele sjaaltjes aan. Die blijken niet te koop. Annet Petersen, schouderophalend: ,,Da’s dan jammer. Maar ook wel logisch natuurlijk. Zo koud zal het hier niet worden.’’

De trainer bereidt zijn manschappen voor op het vriendschappelijke treffen tegen Ajax Cape Town. De trainer bereidt zijn manschappen voor op het vriendschappelijke treffen tegen Ajax Cape Town.

Na de Ajax-supporters een goede vakantie te hebben gewenst, spoedt de verkoper zich naar een volgende klant. ,,Laten we hopen dat dit trainingskamp iets oplevert’’, mijmert zoon Jan. ,,Hopelijk winnen ze ‘gewoon’ hun eerste wedstrijd van FC Utrecht.’’ De volgende supportersreis staat gepland voor februari. In Bremen staat Ajax in de UEFA Cup tegenover Werder. De Petersens zijn ook in Duitsland waarschijnlijk gewoon weer van de partij.