Menu
Dagboek Oostenrijk 1: Siem kijkt toe

Dagboek Oostenrijk 1: Siem kijkt toe

‘Hartelijk welkom Ajax Amsterdam in Stubaital!’, is de tekst op een spandoek aan een hek langs het trainingsveld. De Ajacieden besloten de maandag met een avondtraining in het fraai gelegen Sportstadion Neustift. Siem de Jong moest de training aan zich voorbij laten gaan.

De Ajacied kampt met lichte buikklachten en bleef daarom in de buurt van de meegereisde fysiotherapeuten. De middenvelder mengde zich op medisch advies niet in het groepsgewoel. Elk nadeel heeft zijn voordeel: De Jong had maandagavond wel alle tijd om te genieten van alle fraais rondom het voetbalveld. Het speelveld van SSV Neustift ligt ingeklemd tussen twee indrukwekkende Alpentoppen. Sportstadion Neustift was tijdens 2008 het dagelijkse werkterrein van de latere Europees kampioen Spanje. Het trotse feit is vereeuwigd op een bord naast het prachtige speelveld, dat de koosnaam biljartlaken zeker verdient. ,,Het wordt deze week weer even wennen aan de bal’’, blikt De Jong vooruit op een spoedig en ‘buikklachtvrij’ herstel. ,,Qua balgevoel én conditioneel valt er in deze fase wel wat te verbeteren.’’ De middenvelder hoopt dinsdag of woensdag weer bij de groep aan te sluiten. In elk geval op tijd voor de eerste oefenwedstrijd, donderdagavond tegen Al Ahly.

Siem de Jong keek verplicht toe vanwege buikklachten. Siem de Jong keek verplicht toe vanwege buikklachten.

De selectiegenoten van De Jong maakten er, kort na de landing in Innsbruck, een gevarieerde eerste oefensessie van. De keepers Marco Bizot, Jeroen Verhoeven en Kenneth Vermeer begonnen apart met keeperstrainer Carlo l’Ami. De veldspelers werden onderverdeeld in twee groepen. Bij een positiespel op groot veld sloten de doelwachters zich aan bij de groep. Rechtsback Daley Blind imponeerde met een fraaie én de enige treffer tijdens de afsluitende partij. Het krachtige en doeltreffende schot leverde Blind een high-five op van ploeggenoot en Jong Ajacied Tom Overtoom. Martin Jol schotelde de selectie afsluitend een serie penalty’s voor. Het tiental, Ajax achterna gereisde, (foto)journalisten zagen veel pingels voorbij de doelmannen gewerkt worden. Veel Ajacieden hielden het hoofd koel in de frisse berglucht. Het vijftiental fans kreeg voor en na de training alle gelegenheid tot handtekeningen verzamelen. Ook werd een shirt van het Nederlands elftal gesigneerd.

Toby Alderweireld trekt een sprintje in het fraaie bergdecor. Toby Alderweireld trekt een sprintje in het fraaie bergdecor.

Na de bijna anderhalf uur durende eerste oefensessie werd de blik automatisch gericht op dinsdag. De tweede dag van het trainingskamp begint om 07.30 uur met een bosloop. Een handjevol uren later volgt de ochtendtraining in Sportstadion Neustift. Op het middagprogramma volgt een avondsessie die vooral in het teken staat van Nederland – Uruguay, de halve finalewedstrijd op het WK 2010 in Kaapstad.

,,Misschien kijken we de wedstrijd met zijn allen. Misschien is iedereen erg moe en wordt de interland op de kamers gevolgd’’ vervolgt De Jong, die tijdens het toernooi sms’t met de geselecteerde collega-Ajacieden Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel. Laatstgenoemde moet geschorst toekijken tijdens de halve eindstrijd. ‘Steek’ kan zijn glansvorm doortrekken richting een, wie weet, finaleplaats op de mondiale. ,,Het wordt een lastige wedstrijd tegen Uruguay. Die ploeg staat ook niet zomaar in de halve finale. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor Nederland. Het wordt een interessante wedstrijd. Maar Nederland moet het kunnen redden.’’

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Doelman Marco Bizot torent hoog uit boven zijn collega-Ajacieden. Doelman Marco Bizot torent hoog uit boven zijn collega-Ajacieden.
Marvin Zeegelaar duelleert met Hyun Jun Suk. Marvin Zeegelaar duelleert met Hyun Jun Suk.
Trainen in een fraai Alpendal. Trainen in een fraai Alpendal.
Jan Vertonghen toont zijn sprongkracht. Jan Vertonghen toont zijn sprongkracht.