Menu
Dagboek Oostenrijk 10: Kenneth ready

Dagboek Oostenrijk 10: Kenneth ready

Ajax belegde zaterdagochtend zijn laatste trainingssessie aan de Stubaitalstrasse, op het speelveld van SSV Neustift. Onder een venijnig fel schijnende zomerzon bereidden de Ajacieden zich voor op de afsluitende oefenwedstrijd tegen Rapid Boekarest. Kenneth Vermeer keek na afloop terug, maar blikte ook vooruit.

De Tiroler uitvoering van Erwin Krol voorspelt temperaturen tot 36 graden Celsius. Uitgerekend de mannen met de (keepers)handschoenen lijken de snikhete omstandigheden het minste te deren. Kenneth Vermeer en Jeroen Verhoeven, als keepers het dikst ingepakt, verliezen liters lichaamsvocht. Eerst neemt keeperstrainer Carlo l’Ami zijn twee doelmannen onder handen. Doelman nummer drie, Marco Bizot, is inmiddels vertrokken voor een oefenstage met Oranje onder 19. Na het opwarmende werk met de keepersspecialist klinkt een fel fluitje van trainer Martin Jol. De doelmannen sluiten zich aan bij de veldspelers.

Kenneth Vermeer stopt de inzet van keeperstrainer Carlo l'Ami. Kenneth Vermeer stopt de inzet van keeperstrainer Carlo l'Ami.

Verhoeven nam donderdag het keeperswerk tegen Al Ahly voor zijn rekening. Vanavond, in het tweede testduel met Rapid Boekarest, is het de beurt aan Vermeer. ,,Ik ben er klaar voor’’, vertelt de doelman. ,,Het ging de afgelopen week ook lekker, de omstandigheden waren perfect.’’ Terwijl hij met een handschoen een stroompje zweet van het voorhoofd veegt: ,,En het weer is goed. Gelukkig kan ik goed tegen de warmte.’’

Oefentegenstander Rapid Boekarest is een grote onbekende voor Vermeer. Twee jaar geleden keepte de Ajacied een oefenduel met Steaua Boekarest. Vermeer verwacht een redelijk gelijkwaardige tegenstander. ,,Steaua was een goed voetballende ploeg’’, graaft Vermeer in zijn herinneringen. ,,We konden tegen die ploeg ons eigen spelletje spelen. Ik denk dat Rapid niet veel verschilt van Steaua.’’

Jeroen Verhoeven staat eerste rang bij het luchtduel van zijn collega-doelman Vermeer. Jeroen Verhoeven staat eerste rang bij het luchtduel van zijn collega-doelman Vermeer.

Eerste keeper Maarten Stekelenburg wacht zondag een WK-finale tegen Spanje. Hoe volgt Vermeer de verrichtingen van zijn clubgenoot? ,,Ik heb Maarten na de WK-wedstrijden gefeliciteerd’’, vervolgt Vermeer op de tribune van SSV Neustift. ,,Hij zal wel meer berichten krijgen en na de WK-wedstrijden is vaak ook familie aanwezig. Veel meer contact is eigenlijk nauwelijks mogelijk.’’ ‘Steek’ maakte tot nu toe in Zuid-Afrika indruk als Oranje-doelman. Bij een vertrek van de eerste keeper lijkt Vermeer een logische opvolger. ,,Met Maarten is nog niks aan de hand, laat staan dat er iets rond zou zijn. Ik blijf rustig. Het enige dat ik kan doen is keihard trainen. En dat lukt deze week in elk geval uitstekend.’’

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

De Ajacieden lessen de dorst tijdens een drinkpauze. De Ajacieden lessen de dorst tijdens een drinkpauze.
Daley Blind houdt de bal hoog voor Aras Özbiliz. Daley Blind houdt de bal hoog voor Aras Özbiliz.
Iets later schieten de Ajacieden, met Blind op een speciale ondergrond, een balletje over. Iets later schieten de Ajacieden, met Blind op een speciale ondergrond, een balletje over.