Menu
Dagboek Oostenrijk 2: De trots van Anita

Dagboek Oostenrijk 2: De trots van Anita

Kort en vloeiend is de combinatie tussen Vurnon Anita en Tom Overtoom. Overtoom stoomt op over rechts, Anita vindt zichzelf terug in de punt van de aanval. Met een subtiele voetveeg werkt de gelegenheidsaanvaller de bal voorbij Kenneth Vermeer. De doelman baalt. Anita incasseert de complimenten en viert zijn trainingstreffer ingetogen. Maar met een kenmerkende glimlach.

Het nummer op zijn trainingskleding vertelt veel over het verse voetbalheden- en verleden van Vurnon Anita. De verdediger draagt dit seizoen wedstrijdshirts met het rugnummer 5. Het nummer van een basisspeler. Precies passend bij de status die Anita zich afgelopen seizoen definitief verwierf. ,,Een nummer zegt niet alles, maar het is wel een erkenning’’, vertelt hij op bescheiden toon na de training. Gelijkertijd verlost fysiotherapeut Jos Kortekaas de verdediger met een schaar van zijn enkelbandages. Op de minitribune blijven dikke plakken opengewerkte bandagestroken achter. ,,Ik heb eerder 33, 32, 28 en tot en met afgelopen seizoen 23 gedragen. Je rugnummer doet het niet, je moet het zelf doen.’’ De ruim anderhalf uur durende dinsdagtraining werd gevolgd door Oostenrijkers, journalisten plus een vijftal Oranje-fans. De toeschouwers zagen Rasmus Lindgren apart trainen met fysiotherapeut Jos Kortekaas. De medische staf wil de Zweed, na zijn blessureleed van afgelopen seizoen, gedoseerd laten instromen. Siem de Jong miste de training wegens maagklachten. De middenvelder liet ook de bosloop schieten.

Vurnon Anita tijdens de warming-up. Vurnon Anita tijdens de warming-up.

Anita heeft zijn draai in de nog prille voorbereiding al aardig gevonden. De verdediger speelt zichzelf steeds beter in vorm. De stijgende prestatielijn moet ook in 2010-2011 worden voortgezet. ,,Afgelopen seizoen was zwaar maar heel positief’’, slaat de Ajacied een enthousiastere toon aan. De herinneringen aan zijn sterkste seizoen tot nu toe, toveren als vanzelf een glimlach om de lippen van de linksback. Plots met nadruk: ,,Ik wil me nu doorontwikkelen. De lijn doortrekken. Dat betekent ook altijd tot het uiterste gaan. Na de vakantie is het nu wel omschakelen. Nu wordt vooral ook het uithoudingsvermogen getraind.’’ Anita bracht de vakantieweken traditioneel door op zijn geboorte-eiland Curaçao. ,,Daar bezoek ik jaarlijks familie. Soms ga ik met ploeggenoten daarheen. Dit jaar was mijn goede vriend Leroy Fer mee. Ik ben uitgerust teruggekomen.’’

Rasmus Lindgren trainde apart van de groep. Rasmus Lindgren trainde apart van de groep.

Kort na de vloeiende en doeltreffende combi met Overtoom moet Anita de training een handvol tellen staken. Na een tik op een scheenbeen zoekt de Ajacied strompelend de kant op. Al snel blijkt de schade gelukkig mee te vallen. Nog geen minuut na het strompelen gooit Anita weer alles in de strijd.

De glansvorm leverde Anita afgelopen seizoen een uitverkiezing voor het Nederlands elftal op. De uitverkiezing werd bijna een plek in de definitieve WK-selectie. Anita overleefde de laatste schifting van bondscoach Bert van Marwijk niet. Hoe volgt de bijna-WK-ganger het toernooi nu? ,,De trainingsstage was een mooie ervaring’’, gaat Anita opnieuw terug in de tijd. ,,Een heel mooie ervaring. Waar ik trots op ben. Ik heb alles gegeven en kan mezelf niks verwijten. Daarom ben ik niet teleurgesteld als ik Oranje nu zie spelen. Sterker: ik voel me door de stage nog meer betrokken bij het Nederlands elftal. Hopelijk haalt Oranje de WK-finale. Dat is ook goed voor het Nederlandse voetbal.’’

Volg de Ajacieden tijdens het trainingskamp in Oostenrijk. Op de website wordt, ook door Ajax TV, uitgebreid verslag gedaan van alle verrichtingen binnen en buiten het veld.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Anita toont zijn kopkunsten tijdens het kopvolleyen. Anita toont zijn kopkunsten tijdens het kopvolleyen.
Na de training koelden de Ajacieden af in een ijsbad. Dit bevordert het herstel na een training. Na de training koelden de Ajacieden af in een ijsbad. Dit bevordert het herstel na een training.
Jan Vertonghen in het 'verfrissende' ijsbad. Jan Vertonghen in het 'verfrissende' ijsbad.
Assistent-trainer Michael Lindeman gaat de manschappen vooraf. Assistent-trainer Michael Lindeman gaat de manschappen vooraf.
Martin Jol tijdens de tweede training in Oostenrijk. Martin Jol tijdens de tweede training in Oostenrijk.
Anita en zijn collega-Ajacieden lopen uit. Anita en zijn collega-Ajacieden lopen uit.