Menu
Dagboek Oostenrijk 4: ‘Overzees’ contact

Dagboek Oostenrijk 4: ‘Overzees’ contact

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Nederland versloeg Uruguay en speelt zondag de WK-finale in Zuid-Afrika. Luis Suarez en de geblesseerde Nicolás Lodeiro, Ajacieden bij Uruguay, wacht zaterdag de troostwedstrijd op de mondiale om brons. Spelersbegeleider Herman Pinkster onderhoudt net als collega-stafleden goed contact met de (sinds dinsdagavond teleurgestelde) Zuid-Amerikaanse Ajacieden op het WK.

,,Over een paar jaar komt vanzelf de vraag ‘waar was je toen Nederland in 2010 de WK-finale haalde?’’, vertelt Pinkster, tijdens de ochtendtraining aan de inmiddels vertrouwde Stubaitalstrasse. ,,Wij zagen de halve finale in Neustift.’’ Sportstadion Neustift ligt er, zeker zonovergoten, oogstrelend bij. Tijdens het Europees kampioenschap van 2008 legde Spanje hier de basis voor de EK-titel. Pinkster hoopt dat de Spanjaarden de opponent zullen zijn van Oranje in de WK-finale. ,,Spanje liet in de kwalificatiereeks fantastisch voetbal zien’’, onderbouwt de spelersbegeleider zijn voorkeur. ,,Als Nederland tegen Spanje speelt, kan ik ook plagerige sms’jes sturen naar Gabri. De finale Nederland – Spanje eindigt in 2-1.’’

De selectie trainde woensdagmiddag bij Hotel Jagdhof. De selectie trainde woensdagmiddag bij Hotel Jagdhof.

Zo worden – vooral tijdens het WK – wel meer sms’jes verstuurd. Alle Ajacieden op het WK werden natuurlijk veel geluk gewenst. ,,Maar Luis en Lodeiro heb ik voor de halve finale een beetje geluk gewenst’’, lacht Pinkster. De spelersbegeleider praatte Suarez de voorbije week ook regelmatig bij over Ajax. De aanvoerder is hongerig naar alle voetbalnieuws over zijn club. ,,Luis wil graag weten hoe het hier gaat. Wie doen het goed? Hij is altijd met de trainer bezig – andersom net zo goed natuurlijk - en hij bekommert zich op een speciale manier om Hyun Jun Suk. Na de kwartfinalewedstrijd tegen Ghana wilde Luis alweer alles weten over de voorrondes voor de Champions League en de Johan Cruijff Schaal.’’

Naast Pinkster onderhouden natuurlijk meerdere stafleden goed contact met de Ajacieden ‘in den vreemde’. Over allerlei onderwerpen, uiteenlopende redenen en op verschillende vakgebieden. Clubdokter Edwin Goedhart had woensdagavond al contact met de medische staf van het Nederlands elftal. ‘Patiënt’ Demy de Zeeuw onderging na een schop tegen zijn kaak een CT-scan. ,,Die scan wees uit er geen reden tot zorg is’’, vertelt Goedhart. Bij De Zeeuw werden wel vier losse tanden vastgezet. Ook de heupkwetsuur van Maarten Stekelenburg lijkt mee te vallen, vernam de dokter vanuit Kaapstad.

De meegebrachte trainingsmaterialen bewezen woensdagmiddag uitstekend dienst. De meegebrachte trainingsmaterialen bewezen woensdagmiddag uitstekend dienst.

Als Pinkster 's ochtends de blik weer richt op het trainingsveld, ziet hij alle selectiespelers meedoen aan de groepstraining. Siem de Jong is verlost van zijn maagklachten, terwijl ook Rasmus Lindgren alle oefeningen meedoet. De middagtraining werd afgewerkt bij Hotel Jagdhof. Op het grasveld naast het spelershotel werkten de Ajacieden verschillende fitness- en krachtoefeningen af. De vanuit Amsterdam meegebrachte oefenmaterialen bewezen uitstekend dienst.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Fysiotherapeut Jos Kortekaas houdt de verrichtingen van de spelers in de gaten. Fysiotherapeut Jos Kortekaas houdt de verrichtingen van de spelers in de gaten.
De selectie werkte verschillende oefeningen af. De selectie werkte verschillende oefeningen af.
Donderdagavond speelt Ajax de eerste oefenwedstrijd tegen het Egyptische Al Ahly. Donderdagavond speelt Ajax de eerste oefenwedstrijd tegen het Egyptische Al Ahly.