Menu

Dagboek Portugal (1): Veilig 'thuis' in de Algarve

Voor de derde keer achter elkaar strijkt Ajax in de winter neer in de Portugese Algarve voor een trainingskamp. Voor Ronald Koeman en de zijnen is het dus een beetje 'thuiskomen' in het zuiden van Europa. De selectie vertrok iets na vijven donderdagmiddag in een grijs en regenachtig Amsterdam, om enkele uren later te landen in Faro, waar geen regen viel en de temperatuur om acht uur ´s avonds ruim twee keer zo hoog was als in het natte Nederland.

Maar een vakantie zal het niet worden voor de Ajacieden. In de komende acht dagen staan er liefst twaalf trainingen en twee wedstrijden op het programma. ,,Ik hoorde het woord 'seconden-loopjes' al een aantal keer vallen'', zei de op het laatst bijgevoegde Daniël de Ridder op het vliegveld. ,,Ze hebben me verteld dat het een zware week gaat worden'', aldus de nieuweling.

De aanvaller hoorde maandag dat hij twee dagen later met het eerste mee zou trainen. ,,Dat is altijd leuk om te horen. Toch had ik niet verwacht dat ik alsnog mee zou gaan naar Portugal. Ik kwam woensdagochtend, voor die eerste training met de A-selectie, op de ArenA en toen hoorde ik dat ik naar Koeman moest. Die vertelde me dat Wamberto waarschijnlijk niet mee zou gaan en dat ik zijn plaats mocht 'opvullen'. Ook vertelde hij dat het positief voor mij is dat ik op meerdere posities kan spelen. Dat is erg leuk natuurlijk, want ik verwachtte het niet meer.''

Eind december werd namelijk bekend dat Koeman een extra vleugelaanvaller mee wilde nemen op het trainingskamp. De naam van De Ridder werd toen gefluisterd, maar het was de jonge Tom de Mul die de uitnodiging ontving. Vandaar dat De Ridder er niet meer van uitging dat ook hij zijn koffer zou mogen pakken. Dat het op het laatste moment alsnog gebeurde, is dan extra verrassend. Als enige van het gezelschap liep de aanvaller zonder clubkostuum tussen het gezelschap. ,,Het moest allemaal zo snel geregeld worden, dat daar geen tijd meer voor was'', verklaarde hij.

Eenmaal gevoegd bij de selectie zal De Ridder er alles aan doen zijn beste beentje voor te zetten. ,,Het zal wel zwaar worden, maar dat geeft niet. Ik ga voor het hoogst haalbare, een plaats in de selectie of zelfs in de basis. Ik heb nu een week om te laten zien wat ik kan.''

De Ridder heeft ook al vernomen wie zijn 'slapie' wordt de komende week: Tom Soetaers. ,,Ik ken hem niet zo goed. Ik heb hem kort gesproken, hij lijkt me een vrij rustige jongen. En dat vind ik wel prettig.'' De Ridder ziet allemaal wel wat er gaat gebeuren. ,,Mijn teamgenootjes van Jong Ajax heb ik nauwelijks meer gezien. Ik heb alleen trainer John van ´t Schip nog heel even gesproken. Maar dat was heel kort, dat vind ik wel jammer. Hij wenste me succes.'' En zo is er al een Ajacied die er helemaal klaar voor is; twaalf trainingen en twee wedstrijden lang zal Daniël de Ridder in elk geval alles uit de kast halen.