Menu
Dagboek Portugal (10): Gastheer Ademar

Dagboek Portugal (10): Gastheer Ademar

Terwijl Ajax maandagmiddag in het krachthonk van het hotel traint, keert de rust bij FC Ferreiras even terug. Tijdens het trainingskamp in Portugal traint Ajax deze week geregeld in het stadionnetje van de club uit de Algarve. Tijd voor een nadere kennismaking met de man die alles regelt.

Hij heeft het er deze week maar druk mee. In zijn keukentje is Ademar net klaar met het schoonmaken van het aanrecht. Tussendoor tapt hij fijne espresso’s voor 50 eurocent en heeft hij voor iedereen een vriendelijke glimlach over. En, nog veel belangrijker, als terreinknecht zorgt hij ervoor dat Ajax deze hele week goed kan trainen in Estadio da Nora.

Het onderkomen van FC Ferreiras doet tevens dienst als huis van Ademar Miguel. Al zo’n twaalf jaar woont de 34-jarige Portugees in het kleine plaatsje dat tot de gemeente Albufeira behoort. ,,Toen ik onlangs hoorde dat Ajax weer zou komen heb ik direct mijn vrienden gebeld”, zegt de bescheiden Portugees met blosjes op zijn wangen. ,,Het is voor onze club een eer dat Ajax hier opnieuw de hele week traint.”

Ademar woont zelfs in het Estadio da Nora. Ademar woont zelfs in het Estadio da Nora.

Net als begin 2009 is Ajax ook dit jaar een graag geziene gast in Estadio da Nora. En ze zijn zeker niet de enige, zo blijkt als Ademar een laatje in het clubgebouw van Ferreiras opentrekt. Op het papier dat hij tevoorschijn tovert prijken ook de namen van SC Silvolde, vv Nieuwerkerk, De Meern, Alphense Boys en de Ajax amateurs.

Aangezien de sympathieke gastheer alleen Portugees spreekt en verder geen woord Engels, Spaans of laat staan Nederlands verstaat, gaat de conversatie via een behulpzame dame die Ademar deze ochtend assisteert bij zijn werkzaamheden. Op het moment dat ze even weg is, fleurt het gezicht van Ademar op. Hij wijst aan de rand van het veld naar de Ajacieden die net een grote partij zijn begonnen. Met een beweging naar zijn achterhoofd probeert hij duidelijk te maken welke speler hij bedoelt. Emanuelson? ‘Emanuelson, Emanuelson! Brasil?!’, klinkt het vol enthousiasme. De mededeling dat Emanuelson geen Braziliaans paspoort heeft, wordt met een vriendelijke glimlach ter kennisgeving aangenomen.

Nog even en de rust zal weer terugkeren bij de in 1983 opgerichte club die in de regionale competitie van de Algarve speelt. Voor Ademar kan het hoge bezoek echter niet lang genoeg duren. ,,We krijgen ook wel eens teams uit Engeland op bezoek, maar Ajax is echt de grootste club die hier tot nu toe op bezoek is gekomen. Hopelijk komen ze in de toekomst weer.”

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl/Daan Germans