Menu
Dagboek Portugal (11): Klaar voor vertrek

Dagboek Portugal (11): Klaar voor vertrek

Het trainingskamp in Portugal zit erop. Na een intensieve week vliegt Ajax woensdagochtend terug naar Nederland. Op de slotavond kijken Martin Jol en het ontluikende talent Christian Eriksen terug en vooruit.

De week van Christian Eriksen leest als een jongensboek. In een rap tempo past de Deen zich aan de omstandigheden bij Ajax 1 aan. Hij doet dat zelfs zo snel, dat Martin Jol aan het einde van de dag met een verrassing voor Eriksen kwam. Hij behoort zondag tot de wedstrijdselectie als Ajax de competitie tegen NAC Breda hervat, zo verklapte Jol na afloop van FC Groningen – Ajax (1-1).

Mooier kon de Portugese trip niet eindigen voor Eriksen. Vorige week woensdag zocht hij collega-debutant en kamergenoot Geoffrey Castillion na afloop van de eerste training in Portugal op. Zonder iets te zeggen, keken ze elkaar aan. Vol verwachting en nog onwetend wat hun ‘gastrollen’ hen zouden opleveren. Leren en ervaring opdoen, zo luidde het devies.

Eriksen in actie tijdens FC Groningen - Ajax. Eriksen in actie tijdens FC Groningen - Ajax.

Zes dagen later zit het met dat leren en die opgedane ervaring wel goed. Op de dag voor vertrek kijkt hij met voldoening terug. Na de ochtendtraining, die in de stromende regen werd afgewerkt, vertelt hij bij het verlaten van het veld dat het ‘wel goed gaat’. ,,Het was een zware week en die is me goed bevallen”, zegt de Deense jongeling, die zowel behendig met zijn mond als met zijn voeten spreekt. In vlekkeloos Nederlands vertelt hij met een mix van ontwapenend enthousiasme en Scandinavische nuchterheid over de verschillen tussen Ajax A1 en Ajax 1. ,,De snelheid. Dat geldt voor alles. Tijdens trainingen en wedstrijden ligt het tempo zo veel hoger. Ook de omschakeling gaat veel sneller.”

Over zijn mooiste moment tijdens deze week hoeft De Deen niet lang na te denken. Met een twinkeling in zijn ogen zegt hij: ,,Nummer 51. Mijn debuut van afgelopen zaterdag tegen de amateurs van Ajax. Vanuit Denemarken heb ik leuke reacties en felicitaties gekregen. Wat ik deze laatste dag nog wil doen? Hopelijk mag ik weer een aantal minuten spelen.”

Die wens wordt een aantal uren later vervuld door Jol. Tijdens de eerste helft van FC Groningen – Ajax mag hij al even warmlopen als Siem de Jong geblesseerd op de grond ligt. In de tweede helft lost hij De Jong af. Net als zaterdag mag hij driekwartier meespelen. Na afloop zoekt hij met een vrolijk gezicht de bus op. ,,Het ging wel redelijk”, zo taxeert hij zijn eigen spel. ,,Deze tegenstander was wel een stuk beter dan afgelopen zaterdag. Ik moest nog sneller denken in het veld. En ook heel veel lopen. Het was goed om te merken dat ik mijn medespelers al beter wist te vinden.”

Terwijl Eriksen de bus instapt, kijkt Jol terug op de afgelopen dagen. De trainer van Ajax weet uit ervaring dat wedstrijden aan het einde van een trainingskamp altijd met wat vermoeidheid gepaard gaan. ,,We hebben deze week zo’n dertien á veertien trainingseenheden gehad. Dan zijn de spelers toch wat moe. Toch hebben we vanmiddag tegen Groningen continu het initiatief gehad. De eerste goal valt uit het niets, dat hebben we nog steeds. Als je gewoon echt op de nul kan spelen, of ‘neutraal’ zoals ze dat bij PSV noemen, dan kan je vanuit die uitgangspositie winnen.”

Op Pantelic (verrekte hamstring) na is Ajax de week ongeschonden doorgekomen. ,,Het is even afwachten hoe het met zijn blessure afloopt. Als hij er niet is, zullen we toch weer iets anders moeten spelen. Bij ons is het nog steeds zo dat we bij veranderingen in de basiself toch telkens weer even moeten zoeken.”

Met de Nederlandse winter in het vooruitzicht telt Jol zijn zegeningen na een week Portugal. ,,Ondanks dat het weer niet altijd meezat, hebben we zeker ook goede dagen gehad. En op de momenten dat het weer slecht was hebben we toch getraind. Ook hebben we vier keer echt goed in de gym op ons resort kunnen werken en twee ochtenden loopwerk gedaan. Dat is vrij veel binnen een week. Of we een stap hebben kunnen maken? Dat is afwachten. Zoiets weet je altijd pas achteraf.”

Bekijk woensdag de samenvatting van Groningen - Ajax en reacties op Ajax TV

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl/Daan Germans