Menu

Dagboek Portugal (12): Hello, my name is Ronald Koeman

Ajax is niet de enige ploeg die een trainingskamp heeft belegd aan de zuidkust van Portugal. Het Nigeriaanse elftal bereidt zich in dezelfde omgeving voor op de Afrika Cup. Af en toe kwamen er al Nigerianen een kijkje nemen bij de training van de Ajacieden. Vanochtend was de Nigeriaanse pers, uitgedost met dikke mutsen, aanwezig. En niet alleen om te kijken.

Vier Ajacieden waren niet aanwezig op het trainingsveld. Sander Boschker had wat vocht in zijn knie, Jari Litmanen had last van een spiertje in zijn dijbeen. Zlatan Ibrahimovic en Nigel de Jong waren in gezelschap van dokter Edwin Goedhart naar het ziekenhuis. De Zweed liet een foto maken van zijn teen, De Jong van zijn elleboog. Tijdens de oefenwedstrijd tegen CSKA Moskou was de verdediger na een sprong op zijn armgewricht geland. Hij kon wel doorvoetballen, maar na afloop van het duel had hij een groot pak ijs op de zere elleboog.

Met Jelle van Danmme en Wesley Sneijder gaat het beter. Het duo trainde sinds twee dagen weer op het veld. Onder leiding van Ricardo de Sanders deden zij vooral loopoefeningen. Ook met Zdenek Grygera gaat het goed. De Tsjech trainde elke dag apart, maar verwacht morgen, op de laatste dag van het trainingskamp, weer bij de groep te zijn. ,,Vandaag hebben we getest hoe het gaat met mijn hamstring. En alles is goed, ik heb geen pijn. Ik denk dat ik morgen met de groep train. Eindelijk, want het is niet leuk tijdens een trainingskamp alleen maar apart te trainen. Maar ik heb het rustig aan gedaan, want die rust heeft een hamstring nodig. Door het goede weer is het goed hersteld, dat helpt┬┤┬┤, vertelde Grygera met opluchting in zijn stem.

Toen de training, die bestond uit een rondo voor een groep en het oefenen van standaardsituaties voor het doel, erop zat, roken de wachtende Nigerianen hun kans. Ronald Koeman werd als eerste voor de camera gesleept. ,,And here he is, the man with the deadliest free kick of all times!! Mister Ronald Koeman!'', kondigde de verslaggever de trainer aan. De Ajacieden die eromheen stonden gierden het uit van de lach. Ook Koeman zelf kon een lach niet onderdrukken. Na een kort interviewtje had de verslaggever nog iets in petto. Hij maakte graag van de gelegenheid gebruik Koeman te strikken voor een 'promootje' voor zijn televisiezender. De trainer werd gevraagd zichzelf voor te stellen voor de camera en vervolgens de kijkers welkom te heten bij Mundial sports. Braaf vervulde Koeman de opdracht, alleen had hij de naam van de zender verkeerd gezegd. Of het even opnieuw kon. De Ajacieden eromheen lagen nu bijna op de grond van de lach. Maar de tweede keer verliep vlekkeloos: ,,Hello, my name is Ronald Koeman and I am head coach of Ajax Amsterdam. Welcome to Mundial Sports.'' De verslaggever sprong haast een gat in de lucht.

Uit zijn ooghoek had de reporter Louis van Gaal al zien staan. Ook deze werd gevraagd voor een interview. De technisch directeur werd gefeliciteerd met het feit dat hij spelers als Nwankwo Kanu en Finidi George zo goed had gemaakt. Op zijn beurt vertelde Van Gaal hoe fijn het was met zulke talentvolle en gedisciplineerde voetballers te mogen werken.

,,Wij presenteren u, Rafael van der Vaart, product van de Ajax-voetbalschool De Toekomst! Zeg eens, meneer Van der Vaart, hoe komt het dat de school zo goed is?'' Ook de vice-captain ontsnapte niet aan een interview met de Nigeriaanse televisiezender. Ondanks de schaterlach van zijn maatjes Wesley Sneijder en Johnny Heitinga, liet Van der Vaart zich niet uit het veld slaan en beantwoordde kalm de vragen.

Tenslotte ontkwam ook Yakubu, de enig meegereisde Afrikaan in het Amsterdamse gezelschap, niet aan de vragen van de grote Nigeriaan. Nu bedenken waar we de Afrikaanse sportzender kunnen ontvangen.

Tegen het eind van de middag reist Ajax af naar het Spaanse Huelva, voor een oefenwedstrijd tegen de oudste club van het land. Het duel begint om 21.00 uur.