Menu

Dagboek Portugal (16): Bogdan Lobont laatste pechvogel

Er blijft Ajax dit jaar tijdens het wintertrainingskamp erg weinig bespaard. Want ook de allerlaatste training van het trainingskamp in Portugal eiste een slachtoffer. Bogdan Lobont verstapte zich en moest vanwege de pijn in zijn rug met het busje het trainingsveld verlaten.

De voorspelling van René Wormhoudt eerder op de dag kwam gedeeltelijk uit. De conditietrainer had voorspeld dat de wolken in de middag zouden openbreken, na de regenbuien 's ochtends. De regen was inderdaad opgehouden en gedurende de middagtraining brak een waterig zonnetje door. Bijna iedereen, op Jari Litmanen, Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart na, kwam voor de laatste keer aangefietst op het trainingveld in Vale do Garrão. De vice-captain had tijdens de wedstrijd tegen Huelva de vorige avond zijn knie wat verdraaid en hem werd daarom rust gegund.

Ook Sander Boschker kwam het veld op. De keeper had woensdag last van vocht in de knie, maar kon vanmiddag weer rondjes lopen op het veld. In vergelijking met vorig jaar, toen Henk Timmer eerder met het vliegtuig terug moest, leek het qua blessures dus mee te vallen voor het keeperstrio van Wil Coort.

Maar niets bleek minder waar. In de laatste uren viel er toch een slachtoffer onder de keepers. Bogdan Lobont sprong omhoog om een bal te vangen, verstapte zich toen zijn voeten de aarde weer raakten en ging door zijn rug. De Roemeen kon niet meer verder en zelfs terugfietsen naar het hotel was geen optie voor hem. Gelukkig stond het busje van het hotel zoals gebruikelijk naast het veld geparkeerd, dus in gezelschap van dokter Edwin Goedhart verliet de doelman het veld. De pijnlijke rug van Lobont wordt bij terugkomst in Amsterdam vrijdagmiddag verder onderzocht.

Door het wegvallen van Lobont en de aparte training van Boschker, moest Wil Coort zelf de handschoenen aantrekken tijdens het partijtje van vijf tegen vijf, met keepers. Nog een keer gingen de Ajacieden er in Portugal vol tegenaan. Het partijtje werd in het voordeel van de jonkies Daniël de Ridder, Tom de Mul, Yakubu, Nicolae Mitea, Julien Escudé en Maarten Stekelenburg beslist. Coort hoefde echter maar twee keer meer de bal uit het net te vissen dan zijn jonge pupil: in vier partijtjes van vijf minuten werd het 7-5.

Na de training volgde nog de bijna traditionele kleine fotosessie. Eentje met het terreinpersoneel en eentje met de trouwe supporters die elke dag naar het veld kwamen om hun helden aan het werk te zien. Daarna was het echt voorbij en konden de spelers het veld in Almancil gedag zeggen.

Jelle van Damme spoelde zijn schoenen schoon met water voordat hij ze weer ging inpakken. Vrijdagochtend reist de selectie terug naar Amsterdam en zit het trainingskamp er op.