Menu

Dagboek Portugal (3): Training op posities

De middagtraining stond vooral in het teken van het positiespel. Op conditie was vanochtend al getraind, nu was het tijd om het lichaam wat rust te gunnen en vooral het tactisch vernuft van de Ajacieden te trainen. Er was geen oefening waar de bal vanmiddag niet aan te pas kwam.

Bij aankomst op het trainingsveld in Vale do Garrão, maakte Zdenek Grygera meteen weer rechtsomkeert. De Tsjech had zich vergist en moest eerst met Frank van Deursen binnen in het hotel blijven trainen, alvorens het gras onder zijn voeten te mogen voelen. Yakubu bleef ook even binnen. Bij de vele sprints eerder vandaag had de Ghanees wat last van zijn knie gekregen en daarom trainde hij apart. Na de warming-up van de groep moest in tweetallen gewerkt worden. Door de afwezigheid van Yakubu was er een speler tekort, een plaats die Ronald Koeman zelf aanvulde. Vlak na de warming-up kwamen Yakubu en Grygera al aangefietst. De eerste deed een rustig eigen programma, de tweede bleef onder toezicht van Frank van Deursen oefeningen doen.

Na een oefening waarbij hard ingespeeld, aangenomen en gekaatst moest worden, werd de groep verdeeld. Bij Ronald Koeman werd op positie gespeeld, vier verdedigers tegen vijf aanvallers. Rechts in de verdediging stond Nigel de Jong, daarnaast Johnny Heitinga, dan Julien Escudé en op links speelde John O'Brien. Daartegenover stonden van rechts naar links, Victor Sikora, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Tom Soetaers, met Zlatan Ibrahimovic als diepe spits daarvoor.

Opdracht was natuurlijk de verdediging uit te spelen en te scoren in het doel bij Bogdan Lobont. Ruud Krol hield zich nadrukkelijk bezig met het instrueren van 'zijn' verdedigers, aangezien zij een man minder hadden. Na elke aanval riep hij het viertal bij elkaar om ze precies te vertellen hoe ze het beste kunnen anticiperen op de aanvallers. Of het door zijn aanwijzingen of het eigen verdedigend talent kwam, is niet duidelijk, feit was wel dat de aanvallers het Lobont nauwelijks moeilijk maakten.

De overige Ajacieden ondergingen bij Tonny Bruins Slot een oefening in de kleine ruimte, waarbij ze de bal twee keer mochten raken en er drie neutrale spelers waren. Na ongeveer en kwartier werd de samenstelling gewijzigd en meldden de aanvallers van Koeman zich bij Bruins Slot en stuurde deze Tom de Mul, Nicolae Mitea, Wesley Sonck, Tomás Galásek en Jari Litmanen naar Koeman. Julien Escudé en John O'Brien wisselden bij de verdedigende partij met Tomas Vermaelen en Jelle van Damme.

Een halfuur voor tijd werd de oefening uitgebreid met een extra verdediger en twee extra aanvallers. De Jong, Heitinga, Escudé en O'Brien bleven in de verdediging staan, met Galásek en Sneijder daarvoor. Sikora, Ibrahimovic en Soetaers als echte aanvallers, met daarachter De Ridder, Van der Vaart, Vermaelen en Van Damme moesten nu de zesmansverdediging zien te passeren. Het leek erop alsof de samenstelling van die 'verdediging', de drie voorste aanvallers en Van der Vaart als nummer '10' daar achter, de eerste contouren van een beoogd basiselftal vormen. Victor Sikora bleef overigens de hele middag aan de rechterkant, Tom Soetaers week niet van de linkerzijde van het veld.

Na verloop van tijd bleven alleen Van Damme, Vermaelen en De Ridder van de aanvallende partij staan en kwamen Mitea, De Mul, Sonck en Litmanen bij het groepje van Koeman.

De vier spelers die bij Bruins Slot stonden, deden ook een positie-oefening, maar tegenover hen stond slechts een keeper. Een van de keepers passte hard in op de spits, die vervolgens kaatste naar de middenvelder. Deze gaf vervolgens breed op afwisselend de links- en rechtsbuiten, die voorzette. De bedoeling was dat de spits in het doelgebied of de middenvelder daar vlak achter, de bal zou afronden op doel, waar de andere keeper stond. Ibrahimovic deed dat op de mooiste manier. Een bal die niet met de voet, maar ook niet met het hoofd was te spelen, werkte de Zweed met een hoog opgeheven been toch achter de keeper.

Ondanks een zware eerste dag, kon de jonge Tom de Mul toch genieten. ,,De trainer had gezegd dat het pittig zou worden'', vertelde De Mul na afloop. ,,Toch was het heel zwaar, vooral vanochtend. Na die eerste training was ik ontzettend moe, maar nu gaat het wel weer. Het is een grote stap van de A1 naar de A-selectie'', concludeerde de aanvaller. ,,Na de eerste dag vind ik het kamp vooral leuk. Er zijn natuurlijk een paar Belgen, dat maakt het voor mij makkelijk. Er zijn ondertussen bijna net zoveel Belgen als Nederlanders in de selectie. Ik slaap met Sonck op een kamer, dat is zeer aangenaam. Voor mij is het nu al normaal, maar het blijft wel Wesley Sonck bij wie ik op de kamer lig! Thuis zijn ze daar wel een beetje van onder de indruk. Hij zorgt goed voor me, vertelt hoe het in zijn werk gaat in de selectie. De overige jongens zijn trouwens ook heel goed voor me.''

Koeman heeft De Mul verteld dat het met name gaat om een soort 'stage'. Dat wil zeggen dat het jonge talent langzaam mag proeven van het leven van een profvoetballer, maar of die stage ophoudt na het kamp is ongewis. ,,De trainer heeft gezegd dat na Portugal wordt beslist of ik terugga naar de A1 of dat ik bij de selectie blijf. Ik ga natuurlijk mijn best doen een plaats te veroveren, na deze week zien we wel'', aldus de rechtsbuiten pur sang.