Menu

Dagboek Portugal (4): Iedereen heeft een chocoladekant

Op dag twee in het trainingskamp stonden de Ajacieden op met een prachtig stralende zon aan de hemel. De temperatuur was ernaar, het was een stuk warmer dan de dag ervoor. Tijdens de ochtendsessie werden de verplichte sprintoefeningen gecombineerd met een voetbal. Ter controle kregen zes spelers een hartslagmeter om.

John O'Brien verscheen niet op het veld zaterdagochtend. De Amerikaan werd uit voorzorg binnen gehouden met Ricardo de Sanders, omdat de rechterachillespees weer een beetje opspeelde. De bedoeling is dat hij bij de middagsessie wel aanwezig is. Zdenek Grygera en Yakubu trainden nog apart, maar in tegenstelling tot gistermiddag nu wel met zijn tweeën, onder leiding van Frank van Deursen.

Voor aanvang van de training kregen zes Ajacieden een hartslagmeter om, twee verdedigers, twee middenvelders en twee aanvallers. ,,Het is meer ter controle'', legt fitnesstrainer René Wormhoudt uit. ,,Zo kunnen we nagaan of de intensiteit die we tijden de training willen bereiken, daadwerkelijk wordt gehaald.''

De sprints over de breedte van het veld, waar vrijdag het grootste gedeelte van de ochtendtraining uit bestond, werden zaterdag vervangen door een oefening over het hele veld waarbij hard gepasst, voorgezet en afgerond moest worden. Een van de keepers gooide uit naar de 'rechtsback', die passte naar een 'middenvelder', die vervolgens weer passte naar de 'rechtsbuiten'. Deze op zijn beurt moest voorzetten en een 'spits' die vanuit het midden kwam inlopen, werd geacht af te ronden. Dit werd tegelijkertijd aan beide korte zijden van het veld ingezet. De Ajacieden moesten telkens een post doorschuiven, zodat een ieder moest passen, voorzetten en afronden. Na de actie moest op volle snelheid naar de volgende positie worden gesprint.

Ruud Krol kwam een paar longen te kort om de Ajacieden aan te sporen. Luidkeels riep hij zijn spelers toe dat alle in hoog tempo afgewerkt diende te worden. Naarmate de oefening langer duurde, werden de passes en de voorzetten steeds onzuiverder. De concentratie verminderde door de vermoeidheid. ,,Kom op, er is nog geen goede voorzet geweest!'', klonk het regelmatig uit de steeds schorder wordende keel van de assistent-trainer.

Deze oefening werd afgewisseld met een aantal pittige krachtsessies. Daarbij moest Wormhoudt zijn stemgeluid gebruiken om verslapping bij de spelers te voorkomen. ,,Houd vol, iedereen heeft een chocoladekant'', informeerde hij als een Ajacied aangaf dat een buikspieroefening met rechts toch echt makkelijker was dan met links.

Na een uur en drie kwartier kwam er een einde aan de 'marteling'. De hartslagmeters werden ingeleverd en de kicksen verruild voor comfortabeler zittende gympen. Over drieënhalf uur zijn de Ajacieden weer enigszins hersteld, hebben ze een flinke maaltijd in de maag en zijn ze weer klaar voor de tweede training.