Menu
Dagboek Portugal (5): Bij de les blijven

Dagboek Portugal (5): Bij de les blijven

Onder een strakblauwe lucht begon Ajax de vrijdag met een oefensessie in het stadion van FC Ferreiras. Na de lunch namen de Ajacieden op het terras van het schitterende Pine Cliff Resort de tijd voor de meegereisde journalisten. Jan Vertonghen schoof bij Ajax.nl aan.

Oorspronkelijk zou Jan Vertonghen deze vrijdag een groot deel van de dag in het vliegtuig richting Zuid-Afrika hebben gezeten. Een sneeuwbui vlak voor de Kerst gooide het schema echter volledig om. De inhaaldatum voor het afgelaste duel tegen NAC Breda botste met de al geboekte trip naar Kaapstad. En dus vindt de Belg zich exact een week na Nieuwjaarsdag op een terras in het zuiden van Portugal terug. ,,Natuurlijk hebben de meeste jongens het wel jammer gevonden dat we niet naar Zuid-Afrika zijn gegaan. Maar aan de andere kant: nu hoeven we die lange reis in ieder geval niet te maken. Bovendien; we zitten hier in Portugal nu toch ook goed?”

Het is een opmerking die bij Vertonghen past. Hij heeft graag oog voor de positieve dingen in het leven. Ook tijdens het trainingskamp in Portugal is hij oprecht enthousiast over de variëteit aan activiteiten die de Ajacieden krijgen voorgeschoteld. ,,Zeker gisteren tijdens het voetvolleytoernooitje heb ik me goed vermaakt. Ik ben dan altijd wel fanatiek. Hopelijk krijgen we de komende dagen nog meer van dergelijke spellen, al denk ik dat het schema door de wedstrijden tegen Ajax Zaterdag en FC Groningen wel wat meer voorspelbaar zal worden.”

'Het wordt zometeen direct de maand van de waarheid voor Ajax' 'Het wordt zometeen direct de maand van de waarheid voor Ajax'

Hij heeft inmiddels ook kennis genomen van het weerbericht in Nederland. ,,Maarten Stekelenburg liet me vanochtend nog een foto zien van al dat noodweer. Dat zag er best ernstig uit. Een groot verschil met de omstandigheden hier”, zegt hij onder de prikkeling van het Portugese winterzonnetje. ,,Toch had ik het niet erg gevonden als ik nu in Nederland had gezeten. Ik hou eerlijk gezegd wel van sneeuw. En de Elfstedentocht? Nou ja, zelf rijden in ieder geval niet. Ik kan niet schaatsen. Wat dat betreft ben ik meer van het kijken, dan van het doen.”

In Portugal hoopt Vertonghen met Ajax de kiem te leggen voor een geslaagde tweede seizoenshelft. Hij heeft daar, ondanks de huidige derde plaats op de ranglijst, alle vertrouwen in. ,,Als je naar het afgelopen halfjaar kijkt, is er op zich niet heel veel verkeerd gegaan. Natuurlijk; we hebben van onze beide rechtstreekse concurrenten verloren, maar die krijgen we straks allebei nog thuis. En we hebben nu ook al een aantal lastige uitwedstrijden gehad, zoals tegen Roda JC en FC Utrecht. We zaten alleen een beetje aan de verkeerde kant van het geluk. We weten wat we de komende maanden moeten inhalen om kampioen te worden. Daarnaast zitten we nog in de beker en hebben we Europees overwinterd. Zo slecht gaat het dus niet.”

Met zijn 22 jaar ziet hij in de toekomst genoeg uitdagingen bij Ajax. Zowel met het team, als individueel. Zo is hij de laatste tijd erg met zijn eigen ontwikkeling bezig. ,,Ik kan nog blijven groeien bij Ajax. Er zijn genoeg wedstrijden geweest waarin ik niet goed genoeg was", constateert hij aan de rand van het zwembad. ,,Het is aan mij om naar een hoogte toe te groeien zodat ik elke wedstrijd op een constant niveau kan spelen. Van daaruit hoop ik dan ook de spelers om me heen beter te kunnen maken. Kortom; ik heb nog genoeg om aan te werken. Zo is het voor mij vooral zaak om bij de les te blijven; dat is vaak een punt.”

Hij beaamt dat het ‘bij de les blijven’ voor heel Ajax geldt. ,,Straks als we terug zijn uit Portugal komen onder meer AZ, Feyenoord en Twente er meteen aan. Het wordt direct de maand van de waarheid. Daarna zullen we weten of we nog mee kunnen doen om het kampioenschap of niet.”

Volg Ajax in Portugal via Ajax.nl en Ajax TV

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl/Daan Germans

Vertonghen probeert Sulejmani van zich af te houden. Vertonghen probeert Sulejmani van zich af te houden.