Menu

Dagboek Portugal (5): Eerste grote partij

Tijdens de middagtraining op dag twee van het trainingskamp in Portugal werd de eerste grote partij gespeeld. De Ajacieden schuwden daarbij een sliding of tackle niet. Het gevecht om de posities lijkt begonnen.

Zestien spelers en drie keepers meldden zich rond de klok van vier in Vale do Garrão. Dat betekent dat drie leden van de selectie binnen bleven. Grygera en Yakubu waren makkelijk te bedenken, na enig speuren over het veld bleek dat Tomás Galásek de derde afwezige was. De Tsjech werd rust gegund. Hij komt net terug van een blessure en na de zware training van de ochtend, die bijna twee uur duurde, mocht hij het rustig aan doen.

De overigen werden in twee groepen verdeeld, de 'jonkies' en de 'oudjes'. De eerste groep kreeg de hesjes om: Thomas Vermaelen, Johnny Heitinga en Nigel de Jong achterin, Rafael Van der Vaart en Daniel de Ridder op het middenveld en Nicolae Mitea, Wesley Sonck en Tom de Mul voorin. Tonny Bruins Slot wierp zich op als hun coach, Bogdan Lobont verdedigde hun doel. Ruud Krol nam derhalve de volgende groep onder zich: Jelle van Damme, Julien Escudé en John O´Brien (als rechtsback) in de verdediging, Jari Litmanen en Wesley Sneijder in het midden en Tom Soetaers, Zlatan Ibrahimovic en Victor Sikora in de voorhoede. Maarten Stekelenburg moest bij de 'oudjes' het doel schoon zien te houden.

Het eerste partijtje duurde twaalf minuten. Ruud Krol fungeerde tevens als scheidsrechter, terwijl Ronald Koeman toekeek. Vanaf de eerste seconde ging het er fel aan toe. Er werd gegild, geschreeuwd en gevochten om de bal. Ronald Koeman had gisteren al laten weten dat hij de jongens wilde horen tijdens de training; tijdens de partij vanmiddag schreeuwden zij om het hardst om de aandacht. Bruins Slot als coach van de hesjes mengde zich met succes in die strijd. Johnny Heitinga besliste het eerste partijtje in het voordeel van de hesjes, 1-0.

Na een drinkpauze werd een tweede partij van twaalf minuten gespeeld. Krol voegde zich in die 'rust' bij de niet-hessen en stuurde ze weer het veld in met de opdracht zich toch niet te laten vernederen door een nederlaag tegen de jonkies. Jari Litmanen zorgde halverwege de partij voor de gelijkmaker, zodat een derde partijtje uitkomst moest bieden.

Vooral in die derde partij ging het er stevig aan toe. Jelle van Damme moest een aantal keer hardhandig ingrijpen om Tom de Mul de doorgang te beletten. De jongste van de twee Belgen ontweek echter slim de tackles van zijn landgenoot. Zo ook een paar minuten voor het einde. De Mul kon nog net de bal terugleggen voordat hij over het been Van Damme sprong. Daniel de Ridder pikte de bal op en schoot onder Stekelenburg door. ,,Gaf je daar voordeel? Goed gefloten hoor'', complimenteerde Koeman zijn assistent.

De niet-hessen probeerden vervolgens alles om de achterstand ongedaan te maken. Getergd gingen zij op zoek naar de gelijkmaker, maar Ibrahimovic miste de scherpte om de stand gelijk te trekken. Omdat de ochtendtraining zo lang had geduurd, mochten de Ajacieden vanmiddag een kwartiertje eerder van het veld, dus om kwart over vijf fietsten zij rustig terug. Dag twee zit er bijna op, morgenochtend wacht een strandtraining.