Menu

Dagboek Portugal (6): uitwaaien op het strand

Geen conditietraining, geen sprintjes, geen hartslagmeters, geen pylonnetjes, geen gras en zelfs geen bal was er te bekennen zondagochtend. Een duurloopje van een half uurtje op het strand was de enige verplichte kost voor de Ajacieden aan de zonnige Algarve.

Iets na half elf stroomde het nauwelijks bevolkte strand ineens vol met een groep van ongeveer dertig mensen. Wesley Sneijder had wat lichte klachten en bleef binnen, evenals Yakubu, wiens knie nog niet voldoende is hersteld. Rustig richting Villamoura joggend veranderde de groep in een stip aan de horizon, om een halfuur later terug te keren bij de plek waar ze het strand opkwamen.

De zee kabbelde aanlokkend op de achtergrond, dus een complotje om iemand een nat pak te bezorgen was zo gesmeed. Ronald Koeman en Ruud Krol hadden bedacht dat conditietrainer René Wormhoudt het traditionele slachtoffer van 2004 moest worden. Maar ja, Wormhoudt pak je niet zomaar even op. Zlatan Ibrahimovic kon behoorlijk wat lengte tegenover de spiermassa van Wormhoudt zetten, dus werd de Zweed tijdens de rek- en strekoefeningen alvast ingelicht. En zodra de conditietrainer zich oprichtte om weer richting fietsen te gaan, zette de spits met Rafael van der Vaart en Jelle van Damme de aanval in. Een beetje verbouwereerd lag Wormhoudt enkele tellen later in het water.

Van Damme, die Wormhoudt het verst het water in duwde, ging zelf ook kopje onder en vond dat eigenlijk wel prima. Hij keerde terug op het strand, ontdeed zich van sokken en schoenen en dook weer het verfrissende water in. Jari Litmanen en John O´Brien polsten bij de Belg of het echt wel lekker was en gingen vervolgens hun teamgenoot achterna. Kletsnat begaven zij zich na een uitgebreid zeebad terug naar het hotel.

De middag is vrij te besteden voor de Ajacieden. De meesten zullen een beetje uitrusten van de afgelopen dagen en de avond ervoor. De hele selectie genoot zaterdagavond namelijk een 'bonte avond' in een karaoke-gelegenheid. John O´Brien en Nigel de Jong stalen de show, niet met een goed gezongen lied, maar met een zelf geïmproviseerde rap-act.

De eerste vrije uren sinds een week zullen de Ajacieden zich ongetwijfeld laten welgevallen. Ronald Koeman, Louis van Gaal, Klaas Nuninga, Julien Escudé en Frank van Deursen maken van de gelegenheid gebruik om de prachtige nabij gelegen golfbaan te bezetten.