Menu
Dagboek Portugal (8): Ajax' glas is halfvol

Dagboek Portugal (8): Ajax' glas is halfvol

Voor het eerst waren de weergoden Ajax tijdens het trainingskamp niet goed gezind. Op de vijfde dag van het trainingskamp in Portugal begon de zondag met veel regen, waarna er ‘s middags tussen de buien door werd getraind. Ook praatte Martin Jol de meegereisde pers bij.

Het wordt geen zonnige scène op een van de terrassen van het Pine Cliff Resort. Daarvoor regent het deze zondagmiddag net even te hard op de fraaie Portugese pleisterplaats waar Ajax deze week verblijft. Na de afgelopen vier zonrijke dagen vormen de stoelen rond de open haard de uitvalsbasis voor een gesprek met een afvaardiging Nederlandse journalisten. Een dag nadat hij met ‘team Vertonghen’ de quizavond won, moet de trainer van Ajax deze middag vragen van een heel andere orde beantwoorden.

De fikse plensbuien die tegen de ramen kletteren deren Jol niet. Behalve dat eerder op de ochtend de geplande looptraining langs de golfbanen in het water viel, ondervindt de trainer van Ajax in zijn programma geen hinder van de regen. ,,Je kan alles altijd op twee manieren zien: het glas is halfvol of halfleeg. In ons geval is het halfvol, want wij zitten hier momenteel denk ik veel beter dan de mensen in Nederland. Het weer is nu even slecht, maar we hebben de afgelopen dagen goed kunnen werken.”

'De afgelopen dagen hebben we goed kunnen werken' 'De afgelopen dagen hebben we goed kunnen werken'

Jol heeft sinds zaterdag wel meer om zich druk te maken dan over het weer. Het wegvallen van Marko Pantelic is een domper op de tot dusver voorspoedig verlopen trainingsweek in Portugal. De Serviër viel zaterdag geblesseerd uit tijdens het oefenduel Ajax – Ajax Zaterdag (7-0). Zondagochtend vroeg verliet hij het Pine Cliff Resort in Albufeira om zich in zijn geboorteland aan de gekwetste rechterhamstring te laten onderzoeken en behandelen. ,,Een scheur is wat anders dan verrekking. Ze gaan daar een MRI maken, dus dan zullen we horen wat het is. Als het een scheur is, dan gaat het weken duren. Ik hoop dat hij binnen nu en een week weer terug is.”

Van een spitsenprobleem wil Jol een week voor de competitiehervatting tegen NAC Breda niet spreken. ,,We hebben niet voor niets een jonge spits als Castillion meegenomen. En met onze Koreaanse spits Suk hebben we er sinds kort nog een bij. Die twee gaan zelf uitmaken wie er vanaf nu af en toe bij de selectie komt.”

Op de verjaardag van Kenneth Vermeer - die rond de lunch een fraaie taart kreeg en door zijn collega’s werd toegezongen - staat de oefenmeester van Ajax ook stil bij de ontwikkeling van de nieuwelingen Eriksen en Castillion. Beide spelers maakten zaterdag hun officieuze debuut tegen de amateurs van Ajax. ,,Hij heeft zich goed aangepast”, zegt Jol over Eriksen. ,,Hij doet met alles mee en kan het niveau makkelijk aan. Bij Castillion ging het me erom dat ik hem beter wilde leren kennen. Hij moet zich nog ontwikkelen. Wat dat betreft heeft Eriksen meer een oude ziel. Toch is hij met zijn 17 jaar nog hartstikke jong. Zeker fysiek. Maar in zijn hoofd is hij oud. Het gaat er nu vooral om dat hij zelf steeds een nieuwe drempel neemt. Dat is belangrijk voor hem.”

Jol wil Eriksen rustig brengen. Het Deense talent zal vanaf nu meer bij het eerste elftal worden betrokken. ,,Ik denk wel dat ik hem vaker zal laten meetrainen en misschien zelfs af en toe in de wedstrijdselectie zal opnemen. Toch wil ik hem nog niet gelijk met de druk opzadelen dat hij er nu al helemaal bij zit. Aan de andere kant: stel dat hij een keer goed invalt, kan dat hem natuurlijk ook weer wat verder brengen.”

Volg Ajax in Portugal via Ajax.nl en Ajax TV

Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl/Daan Germans

Vermeer vierde zondag zijn 24e verjaardag. Vermeer vierde zondag zijn 24e verjaardag.
Jol zal Eriksen (links) vanaf nu vaker bij het eerste elftal gaan betrekken. Jol zal Eriksen (links) vanaf nu vaker bij het eerste elftal gaan betrekken.
Ajax' beide Denen lopen voorop tijdens de middagtraining. Ajax' beide Denen lopen voorop tijdens de middagtraining.
Suarez liep zijn rondes solo langs het veld van FC Ferreiras. Suarez liep zijn rondes solo langs het veld van FC Ferreiras.
Na afloop richtte hij zijn vizier even op de camera van Ajax TV. Na afloop richtte hij zijn vizier even op de camera van Ajax TV.