Menu
Dagboek Stirling (1): ‘Lekker werken zo’

Dagboek Stirling (1): ‘Lekker werken zo’

Het plaatje is bijzonder fraai. Trainende Ajacieden met om zich heen het uitgestrekte Schotse land. Welkom op Stirling University, deze week het ‘voetbalthuis’ voor Ajax.

De eerste training op Schotse bodem is direct een flinke. Qua lengte dan. Want echt intensief is de voetbalarbeid niet. Daags na de wedstrijd tegen Glasgow Rangers, de ‘Gers’ in de Schotse volksmond, kan dat ook niet. Achter de bijna twee uur durende hersteltraining zit een doel. Deze kletsnat begonnen woensdag staat in het teken van balaannames en vervolgbewegingen. In groepjes van twee passen de Ajacieden elkaar de bal toe. Het is de kunst om de bal feilloos aan te nemen, direct goed te leggen om vliegensvlug weg te draaien. De fictieve tegenstander wordt, hier op een heuveltop in Stirling, kansloos gelaten. Assistent-trainer Alfons Groenendijk is gekoppeld aan Wesley Sneijder. ,,Lekker werken zo, moet ik zeggen’’, herhaalt de trainer met het kenmerkende Leidse accent meermaals hardop. De toon is olijk. De wegdraaibewegingen ogen zowel bij de speler als trainer soepeltjes. Groenendijk tovert de breedste smile tevoorschijn. Al helemaal als de regenwolken (het blijft Schotland) zijn overgedreven en zowaar een flets zonnetje doorbreekt. Het toont het universiteitscomplex en de omgeving in volle glorie.

The National Wallace Monument. The National Wallace Monument.

Vanaf het voetbalveld is het uitzicht adembenemend. De ene zijde van de heuvel biedt een vrij uitzicht over tientallen kilometers, of beter gezegd mijlen, relatief laagland. De Mid Highlands. Andere kanten kijken uit op in wolken verpakte bergtoppen, terwijl ook dé lokale trots niet ontbreekt. The National Wallace Monument heet de in meerdere punten uitlopende toren. De imposant hoge en karakteristiek gevormde toren is vernoemd naar dé Braveheart bij uitstek: William Wallace. In dit monument kan de bezoeker alles horen, zien en lezen over deze onvervalste Schotse Held. Een van de publiekstrekkers en hét topstuk in de collectie is ‘his famous battle sword’. Het zegt veel over de onverschrokken strijdlust waarmee een van Schotland’ s beroemdste zonen ooit ten strijde trok. Dinsdagavond ondervonden de Ajacieden in Ibrox Stadium de Schotse strijdlust nog aan den lijve. Glasgow Rangers – Ajax was bij vlagen ook een stekelig duel. Met af en toe wat duw- en trekwerk. Amsterdamse bluf en branie tegenover Schots temperament en voetbalvechtlust. In vroeger tijden had Wallace bij een optstootje zijn zwaard laten spreken. Tijden veranderen en soms is dat maar goed ook.

Het trainingsveld ligt prachtig tussen de Schotse laaglanden. Het trainingsveld ligt prachtig tussen de Schotse laaglanden.

Uniek is trouwens het massieve stuk steen op het trainingscomplex. Om het metershoge met mos begroeide stuk rots kan simpelweg niets of niemand heen. Het is een bijzonder markeringspunt op een bijzondere heuveltop in Stirling. Al vraagt menige toeschouwer zich wel af waarvoor de steen ooit heeft gediend. Welk fraai Schots heldenepos schuilt wellicht achter dit opvallende stuk steen?
Terwijl de Ajacieden hun balaannames ook verbeteren in andere oefenvormen (elke verkeerde aanname is tienmaal opdrukken), trekken verderop de eerste golfers voorbij. Stirling University is ook befaamd om zijn golfcourse. Hier overigens geen mannen of vrouwen in gestreken golfpolo en bijpassende pantalon. Een voetbalshirt (vaak van de ‘Gers’) en korte broek is voor sommigen genoeg. Het geeft het gehele plaatje iets ongedwongens. Stirling University is daarmee een ideale plek voor de Ajacieden om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen.