Menu
Dagboek Stirling (6): ‘Verder op de goede weg’

Dagboek Stirling (6): ‘Verder op de goede weg’

In het statige Dunblane Hydro Hotel deelde Henk ten Cate zijn voetbalervaringen en –inzichten met het meegereisde journaille. ,,Wij kunnen alleen maar beter, niet slechter’’, sprak de Ajax-trainer.

Henk ten Cate instrueert Kennedy Bakircioglu. Henk ten Cate instrueert Kennedy Bakircioglu.

Nog een oefenduel te spelen, en het trainingskamp op Schotse bodem zit erop. De Ajacieden treden zaterdagmiddag in Falkirk aan voor het treffen met de plaatselijke Football Club. Na een handvol oefenwedstrijden tegen amateurploegen, een halfuur tegen Go Ahead Eagles en een duel in Glasgow tegen de Rangers, maakt Ten Cate een (voorlopige) balans op. Op enkele teleurstellingen na, verloopt de voorbereiding naar wens. De vrijdagmorgentraining stond geheel in het teken van lopen, lopen en nog eens lopen. Tijdens de middagtraining komt de bal er weer aan te pas.

Henk ten Cate ziet het zonnig in.

,,We missen een aantal spelers, maar het raamwerk staat’’, concludeert de Amsterdamse oefenmeester over de staat van zijn ploeg. Onder het kopje teleurstelling kan vooral de blessure van Edgar Davids worden geschaard. De middenvelder met de ongebreidelde strijdlust raakte ernstig geblesseerd in het gestaakte treffen met Go Ahead Eagles. Davids is ongeveer drie maanden uitgeschakeld met een gebroken scheenbeen. De clubleiding is er nog niet over uit of een vervanger wordt aangetrokken voor de routinier. Misschien is intern, bijvoorbeeld in de selectie van Jong Ajax, een bekwame vervanger voor handen. ,,Als we iemand halen, moet hij duidelijk beter zijn’’, licht technisch directeur Martin van Geel de clubvisie nader toe. Een nieuwe Ajacied wordt ook niet voor luttele maanden aangetrokken. Hij moet (veel) langer van waarde zijn voor de Amsterdamse club.

De trainer legt de oefening even stil en geeft aanwijzingen. De trainer legt de oefening even stil en geeft aanwijzingen.

John Goossens toonde zich tot nu toe een prima optie op links. De Belofte werd aan de selectie toegevoegd nadat Nicolae Mitea geblesseerd raakte. ,,John doet het goed’’, aldus Ten Cate. ,,Ik ben tevreden. Maar als iedereen weer fit is, gaat hij waarschijnlijk terug naar Jong Ajax. Al weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker. Er zijn wel meer grote spelers langs deze weg tevoorschijn gekomen.’’ Ook nieuwkomer Dennis Rommedahl maakt tot nu toe een goede indruk op Ten Cate. ,,Dennis is een jongen waar we veel kanten mee op kunnen.’’

De blik is, wat versterking betreft, vooral gericht op het middenveld. Met FC Groningen wordt nog wel gesproken over de mogelijke overgang van Luis Suárez. Aanwinsten moeten uiterlijk begin augustus onder contract staan in Amsterdam. Alles met het oog op de veertiende augustus. Dan wacht Ajax de eerste, meteen uiterst belangrijke krachtmeting in de derde voorronde van de Champions League. Voordat het échte grote werk aanbreekt, wil Ten Cate minimaal twee weken hebben gewerkt met een potentiële nieuwkomer. Ajax streeft ernaar om alle posities dubbel bezet te hebben. ,,Alleen dan hoef je zo min mogelijk te schuiven. En als je niet hoeft te schuiven, zorgt dat voor rust in het elftal’’, licht Ten Cate toe.

De trainer sprak in het hotel waar de Ajacieden deze week resideren zijn bewondering uit over de goede sfeer binnen de selectie. Spelers en trainers zijn zich bewust van de uitdagingen die lonken. Ten Cate: ,,Een aantal spelers heeft een geweldige drive om iets moois van dit jaar te maken. Er zit ook veel potentie in dit elftal. De ploeg is jong, maar wel weer een jaar verder. We zijn nu twee weken bezig en de spelers ontwikkelen zich naar een zeer acceptabel niveau. Een jongen als Wesley Sneijder zegt niet voor niks dat hier iets moois ontstaat. We zijn nu al een stuk verder dan afgelopen seizoen rond deze tijd. Dat is toch mijn referentiekader. Vorig jaar moesten we de groep, die we nog niet goed kenden, in vier weken klaarstomen voor het grote werk. Nu zijn we al een stuk verder op de goede weg.’’