Menu

Dagboek trainingskamp Portugal (10): Hollands weer

Zo is het toch niet afgesproken met de weergoden. Maandagmiddag giet het van de regen boven het trainingsveld waar Ajax zich voorbereidt op de tweede helft van de competitie. En daarvoor is de regerend landskampioen natuurlijk niet naar de Algarve afgereisd. En er is meer slecht nieuws. Tomás Galásek valt tijdens een partijtje geblesseerd uit.

Het gaat van kwaad tot erger met het weer. Bleef de neerslag vanmorgen nog beperkt tot een paar druppels, deze middag is het raak. Binnen een mum van tijd zijn de 24 aanwezige spelers doorweekt. Litmanen, Seedorf en Mendes da Silva laten zich niet zien. Een verstandige keuze. Ook Rafael van der Vaart haakt snel af en trekt zijn mountainbike overeind. ,,Nu heel snel in bad", lacht hij terwijl hij zijn stalen ros het hek uit stuurt.

Zijn ploeggenoten zullen hem meewarig hebben nagekeken. Alles is nat en daar helpen de hoog opgetrokken kousen van Nourdin Boukhari ook niet tegen.Vanmiddag wordt de passing nog eens doorgenomen en daarna volgt een partijtje.

Scheidsrechter Tonny Bruins Slot is daarbij de gebeten hond. De assistent-trainer, die vanmorgen ontbrak omdat hij de komende tegenstander Benfica aan het doorlichten was, krijgt vooral de wind van voren als hij Machlas terugfluit. De Griek wandelt met bal en al over de achterlijn. De spits ontploft bijna. ,,Nikos. Ik zag het écht!" , probeert Bruins Slot nog van een meter of tien afstand. Maar dat gelooft Machlas natuurlijk niet. Ook een handsbal en een ordinaire trek-en duwpartij wuift de gelegenheidsarbiter weg.

Dan houdt ook de enige loper, Vlad Munteanu, er mee op. De Roemeen die op stage is, kreeg in de harde partij tegen Aberdeen een knietje net boven het bekken. ,,Het gaat nu wel beter", zegt hij desgevraagd na de training. ,,Ik hoop dat ik morgen weer mee mag doen. Het was de bedoeling dat ik tegen Aberdeen de hele wedstrijd zou spelen, maar dat lukte dus niet door die blessure. Ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik vind de spelersgroep erg leuk. Het zijn allemaal interessante persoonlijkheden. De kamer deel ik met Ovidiu Petre en dat gaat prima. Zoals je weet kennen we elkaar al langer van de nationale teams."

Munteanu is er geen getuige van dat Tomás Galásek van het veld strompelt. De Tsjech komt hard in botsing met Nigel de Jong. ,,Het was een ongelukkige actie", aldus de middenvelder met een van pijn vertrokken gezicht. ,,Hij raakte mij vol aan de binnenkant van de knie. Het voelt niet goed." Fietsen kan hij nog wel en onder begeleiding van Pim van Dord vertrekt hij naar het hotel.

Koeman neemt de plaats van Galasek in en hij vecht verwoede duw- en trekduels uit met Richard Witschge. De trainer kan echter niet voorkomen dat Witschge de beslissende assist geeft waardoor Koemans ploeg verliest.

Tijdens de partij keepen Didulica en Timmer, Bogdan Lobont wordt ondertussen stevig onder handen genomen door Wil Coort. Bruin van de modder stapt ook de Roemeense keeper weer van het veld. Doorweekt trekken de Ajacieden hun kletsnatte schoenen aan en haasten zich terug naar het hotel. ,,Doe voorzichtig", waarschuwt Koeman nog. ,,De weg is glad door de regen. Doe geen rare dingen." Maar zijn spelers willen maar een ding: Lekker warm water voelen. Chivu scheurt er vandoor en ook Lobont maakt de afdaling alsof hij de Tour de France rijdt. De trainer kan wel meer vertellen. Zij willen naar binnen en snel ook!