Menu

Dagboek trainingskamp Portugal (11): Schrik voor Timmer

De entourage is vredig deze dinsdagochtend. Mendes da Silva en Jari Litmanen zijn niet mee naar buiten gekomen, waar een rustig zonnetje zachtjes over het trainingsveld straalt. Ook Tomás Galásek vangt een glimp op van de zon. De blessure die de Tsjech gisteren opliep, valt niet tegen. Gelukkig dus dat Tomas z'n gevoel hem een keer in de steek laat, want het voelde niet goed zei hij direct na de botsing. De rust wordt verstoord als Henk Timmer stil schreeuwend tussen Mark Haak en Edwin Goedhart wordt weggedragen.

Veel doet Timmer niet op het moment dat het verkeerd gaat. Even een balletje trappen tussen de oefeningen door. Maar als hij in een kuiltje stapt, zijn de gevolgen groot. Hij gaat door zijn linkerenkel en kan niet meer op het been staan. Hoe zwaar de blessure precies is, wordt nog niet duidelijk maar als die zo heftig is als de pijn dan is het niet best. Timmer geeft aan Van Dord aan dat hij ‘iets voelde knappen’.

De training zelf is zwaar, maar vergeleken met de maandagochtend valt het allemaal reuze mee. Er wordt een beetje aan de conditie gewerkt en wat passings-oefeningen doorgenomen. Maar dan is het uit met de pret. Tien minuten lang moeten de spelers in hoog tempo passen, springen, een een-twee aangaan, voorzetten en afronden op het doel. En dat achterelkaar door. Dat is dus wel afzien. Daarna volgt echter weer een rondootje waarin de heren kunnen herstellen. Alvorens de grote oefening weer van voren af begint.
Hoewel het zwaar is, gaat het er ontspannen aan toe. Dat zien ook supporters Sjaak en Nora Landa. Zij zijn twee van de zes fans die zijn meegereisd met de selectie. Het in Antwerpen woonachtige echtpaar was ook vorig jaar met Ajax mee. ,,Ik ga altijd mee naar Europese wedstrijden", zegt Sjaak. ,,Twee jaar geleden dacht ik dat het ook wel eens leuk zou zijn om met trainingskamp mee te gaan. Het is voor ons onze grote vakantie."

,,We hebben een restaurant in Antwerpen", aldus Nora met Vlaamse tongval. ,,Nu neemt mijn zus het over. Ik had altijd het idee dat die voetballers alleen maar wat tegen een balletje stonden te trappen. Maar ik heb echt waardering voor ze gekregen. Het is hard werken voor die jongens."
Hebben de Landa’s nu het idee dat het dit jaar anders gaat dan vorig jaar? ,,Ja, eigenlijk wel", denkt Sjaak. ,,Een aantal spelers is er nu niet bij en je ziet nu dat Koeman een verschrikkelijk goede trainer is. Als je nu kijkt naar Zlatan bijvoorbeeld. Vorig jaar gaf je toch nog geen vijf gulden voor hem? En moet je nu zien. Fantastisch. Zelf heb ik voor Galásek en Trabelsi nog een beetje meer waardering dan voor de anderen. Want ik heb het idee dat ze een beetje worden ondergewaardeerd."

En wat vonden ze de afgelopen week het opvallendste? ,,Dat het regende", roept Sjaak. ,,Ik vind de sfeer in de groep en het enthousiasme opvallend", besluit Nora. Dan mogen ze het trainingsveld op. Samen met de selectie en technische staf worden de hondstrouwe fans op de gevoelige plaat vastgelegd. Dan is het tijd voor de spelers om de mountainbikes weer op te pakken en terug te fietsen naar het hotel. Vanmiddag is het Open Persdag.