Menu

Dagboek trainingskamp Portugal (12): Afscheid van de Algarve

Voor de laatste keer pakken de Ajacieden deze dinsdagmiddag de mountainbikes ter hand. De laatste training in de Algarve nadert. Zelfs Jari Litmanen meldt zich op het veld. Voor de Fin eindigt daarmee het trainingskamp. Hij vliegt woensdag terug naar Amsterdam. Samen met de geblesseerde keeper Henk Timmer, die een beschadiging aan het kapsel van de enkel heeft opgelopen.

Tussen de trainingen in staat een persdag op het programma. Chivu, Lobont, Pienaar, Mendes da Silva, Mido en Pasanen wachten geduldig op ‘hun’ journalist. En ze nemen er de tijd voor. Ook de trainers Koeman en Krol zijn deze middag gewild. De trainer van Ajax zegt onder meer dat hij dit trainingskamp relaxter vindt dan vorig jaar. ,,Omdat we nu de spelers kennen, zij weten hoe wij werken. Vorig jaar was het gevoel fantastisch en er stond een basis om mee verder te gaan. Nu zijn er meer blessures dus dat is iets minder. De bezieling was goed en is goed. Maar om een vaste samenstelling van het elftal neer te zetten is moeilijk. Ook gezien het programma. Op zo’n trainingskamp creëer je meer onderlinge concurrentie. Iedereen is weer wakker."

Na de persdag volgt de laatste training. Dus voor de laatste keer materiaalpech. Nadat alle keepers diverse stadia van blessureleed hebben doorlopen, volgt in de Algarve fietsenpech. Had Joey Didulica bijna de hele week wel iets aan zijn fiets, deze laatste middag loopt Bogdan Lobont het op. Maar iedereen meldt zich op tijd op het veld, al is er van enthousiasme weinig te merken. De Ajacieden zijn doodop, hebben het wel gehad met het trainingskamp. Dat stralen ze uit, hangend op de tuinstoeltjes en leunend tegen het hek.

Toch moet er gewerkt worden. ,,Speel die vermoeidheid eruít", brult Ruud Krol naar zijn pupillen. Dat gebeurt ook wonderwel. In de laatste grote partij die met elf tegen elf begint, start Koeman met de volgende elf: Lobont, Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Van Damme, Pienaar, De Jong, Maxwell, Wamberto, Mido en Zlatan. Hij wisselt halverwege nog wel Pasanen voor Bergdolmo en Van der Meyde komt voor Wamberto in het veld. ,,Ik vind dat Pasanen in de buurt zit van de basis", liet de trainer op de persmeeting weten. ,,Hij moet alleen wat zekerder worden. Chivu en Bergdolmo is het best ingespeelde duo, zij liggen ook samen op een kamer. Maar Bergdolmo is 31 jaar en Pasanen en Yakubu zijn pas 22. Dus er komt een moment dat Pasanen hem inhaalt. Of dat over een paar maanden is of over anderhalf jaar, dat moeten we nog zien."

Op de training van deze middag wisselen ze elkaar ook al af. Maar op het veld is ook Jari Litmanen bezig. De Fin loopt weer wat rondjes, maar voor hem eindigt het trainingskamp vandaag. Morgenochtend vliegt de door blessures achtervolgde middenvelder terug naar Amsterdam. Daar zijn de trainingsfaciliteiten beter en hoeft hij zich niet van Lissabon naar Caïro te verslepen als er toch geen kans op spelen is. Hij is tevens verder van het team verwijderd dan Van der Vaart en Mendes da Silva. Daarom pakt hij met de geblesseerde Timmer het vliegtuig terug. De van AZ gehuurde Timmer is naar verwachting twee tot vier weken uit de roulatie.