Menu

Dagboek trainingskamp Portugal (3): En weer een jarige Job

Voor topvoetballers lijkt januari een prima maand om geboren te worden. Want tijdens het trainingskamp in Vale de Lobo aan de Algarve vieren drie Ajacieden hun verjaardag. Gisteren was het de beurt aan Tomas Galasek, vandaag verjaart stagiair Vlad Munteanu en over een paar dagen is Bogdan Lobont het feestvarken.

Galasek beet gisteravond het spits af. De Tsjech moest lang wachten voordat hij zijn ploeggenoten op taart kon trakteren, maar na het diner – dat een half uur was vervroegd naar negen uur – mocht hij de grote taart toch aansnijden en moest hij het gezang – in het Nederlands – van zijn teamgenoten aanhoren. ,,Maar veel heb ik daar niet van gehoord, want ik had het veel te druk met snijden.” En daar was de kersverse dertiger lang mee bezig; de groep is immers ruim dertig man groot. ,,Dat uitdelen viel me nog tegen. Ook omdat niemand echt wilde helpen. Ja, een of twee bordjes maar daar hield het mee op. Er ging dus veel tijd inzitten”, klaagde de Tsjech.

Jelle van Damme moest vandaag afhaken. De Belg kreeg gisteren tijdens de wedstrijd tegen Wolfsburg een tik onder zijn voet en liep daardoor een kneuzing aan zijn voet op. Daardoor liep de verdediger behoorlijk ongelukkig. Fietsen ging echter prima en dus koerste hij met masseur Rob Koster over de heuveltjes door Vale de Lobo.
Richard Witschge zal de taart aan zich voorbij hebben laten gaan. De Amsterdammer vertrok gisteren al enigszins misselijk van huis en dat gevoel ging niet over. Het was deze donderdag nog zo hinderlijk dat Witschge de training liet schieten. Ook Jari Litmanen verscheen niet gelijk met de anderen op het veld. Hij kwam samen met Pim van Dord pas aanfietsen toen zijn collega’s al aan het afronden waren.

David Mendes da Silva moest het weer van looprondjes hebben en ook Cristian Chivu ging met Mark Haak aan de slag. De twee sloten af met enkele schoten op doel waarbij ze om de beurt als keeper fungeerden. Tot verbazing van Tonny Bruins Slot. ,,Hé, als je weer kan schieten, dan kan je ook met de groep meetrainen!”, riep de assistent-trainer naar het tweetal. Chivu ging echter stoïcijns verder met het vertonen van zijn traptechniek.

Zlatan deed weer met de groep mee. De Zweed werd door trainer Koeman in de twee-keer-raken-rondo keer op keer gewezen op het feit dat hij ook met links kan schieten. ‘Links, Zlatan, links’, voegde Koeman zijn puur rechtsvoetige spits toe. Maar Zlatan wilde er niets van weten. Tot Koeman naar hem toe kwam om het gemak van schieten met links te illustreren. De Zweed strikte daarna prompt de veter van zijn linkerschoen wat strakker, want als die voet meer moet doen dan staan alleen, behoeft dat uiteraard enige aanpassing van het schoeisel.

Na de training werd Zlatan uitgebreid door de Schotse pers aan de tand gevoeld. Komende zaterdag speelt hij met Ajax immers tegen Aberdeen en de drie man sterke pers wilde weten hoe hij over zijn Zweedse collega Henrik Larsson denkt, die overigens bij Celtic speelt…