Menu

Dagboek trainingskamp Portugal (7): Optimale veldbezetting

Het trainingsveld wordt deze bewolkte ochtend aan de Algarve optimaal gebruikt. Op elk deel van het veld is wel een groepje spelers aan het werk. Zes spelers kunnen de groepstraining nog niet aan, terwijl Mido en Chivu om uiteenlopende redenen apart trainen. Bogdan Lobont viert deze zaterdag zijn 25ste verjaardag en vanavond speelt Ajax tegen Aberdeen in Loulé om de Algarve Winter Cup te winnen.

Stefano Seedorf blijft ook vandaag aan de kant. De Zaandammer werd vrijdagochtend opeens wakker met vocht in zijn rechterknie. Veel last heeft hij er niet van, maar met het jonge talent wordt geen enkel risico genomen. Hij moet ook zondag nog toekijken en zal zich naar verwachting maandag weer op het veld mogen begeven. De enige strijd die Seedorf momenteel voert is die op de computer met zijn kamergenoot Nigel de Jong. ,,Daarin ben ik beter dan hij,” lacht de middenvelder. ,,Echt niet dus”, weerlegt De Jong. ,,Het is natuurlijk logisch dat ik dat ben.” Het zal er dus fanatiek aan toe gaan op die kamer in het Ria Park Hotel…

Rustiger is het enkele kamers verderop waar Richard Witschge, voorheen kamergenoot van De Jong, en Nikos Machlas zich bevinden. Als Machlas na de training om de sleutel vraagt aan de oudste speler van de groep, weet de Amsterdammer niet waar het ding zich bevindt. Hij heeft hem in ieder geval niet.

Witschge doet het ook nog steeds kalm aan op het veld. Woensdagochtend vertrok de linkspoot misselijk vanuit het vliegtuig en hij kampt nog altijd met de naweeën daarvan. ,,Ik was duizelig en zweette erg. Ik zal wel iets verkeerds gegeten hebben denk ik. In het vliegtuig heb ik geslapen, maar ik voelde mij steeds beroerder. Donderdag kreeg ik diarree en ben ik volgens mij wel zestig keer naar de wc gegaan.”

Vrijdag stond hij weer langs het veld. Het spiertje in het bovenbeen waar hij ook nog even een dagje last van had, voelde weer goed aan, maar de ziekte had hem uitgeput. ,,Ik miste een paar conditietrainingen, dus vanmiddag ga ik nog even voor mijzelf aan de gang om de conditie weer op peil te krijgen”, aldus de dertiger.

Door het vertrek van Winter en Van Halst is de Amsterdammer met zijn 33 jaar de oudste van het stel. ,,Maar zo voel ik dat niet”, zegt hij snel. ,,Voor mijn gevoel ben ik nog jong. Ze noemen me tenminste nog geen opa.” Vervolgens knikt Witschge naar Van der Vaart: ,,Hij is moe”, zegt hij vaderlijk over het veelbesproken talent. Van der Vaart kijkt op. ,,We noemen hem nog geen opa”, deelt hij mee nadat de strekking van het gesprekje is meegedeeld. ,,Maar ik denk dat het niet lang meer duurt voordat we dat wel gaan doen.” Witschge voelt zich echter nog prima en hoewel zijn contract aan het einde van dit seizoen afloopt, voelt hij het einde nog niet naderen. ,,Ik voetbal nog goed, voel me goed. Dus waarom zou ik al met een afscheid bezig zijn?”, reageert hij op een vraag van Radio Noord-Holland.

Behalve Seedorf en Witschge, trainen ook Van der Vaart, Mendes da Silva en Van Damme apart. Jari Litmanen laat zich ook nu niet op het grasveld zien. De Fin kampt met een achillespeesblessure en zit veelvuldig in een fitnesscentrum in het stadje zelf.

De spelers die wel fit zijn, spelen met acht tegen acht een rondootje waarin het gaat om het behouden van balbezit onder druk. Het gaat er fanatiek aan toe. Chivu en Mido nemen geen deel aan de oefening. Zij staan aan weerszijde van het doel en werken sprint- en looptrainingen af, waarna afronden op het doel volgt. De training van de Roemeen en de Egyptenaar oogt op veel punten hetzelfde maar is toch anders, weet teammanager David Endt. ,,De trainer vond dat Mido een zwaardere training nodig had. Met Chivu wordt geen risico genomen.” Beiden zullen vanavond dan ook niet in actie komen tegen Aberdeen.

Om kwart over elf stuurt Koeman Van der Meyde, Sneijder en Maxwell naar de cornerplaats. De Jong neemt de positie bij de eerste paal in, Galasek moet het Didulica lastig maken, Bergdolmo wordt in het achterveld geposteerd en aan Pasanen en Zlatan de taak om in te komen na de corner. ,,Alle ballen scoren”, is de simpele boodschap van Koeman. De bal gaat er echter pas bij de derde corner in. Maxwell krijgt de bal goed voor en Zlatan passeert Didulica. Ook Pasanen weet acht corners later een bal van de Braziliaan binnen te werken. Zlatan en De Jong promoveren in de eerste serie vanaf rechts nog twee hoekschoppen tot doelpunt en daarbij blijft de teller wel steken. Vanaf links is de score nog lager…

Dan worden de ballen vanaf de zijkant voor de goal van de Australiër geslingerd. Vooral over Van der Meyde is de keeper tevreden. Het 'Perfect, Andy', galmt een paar keer over het veld als de keeper wordt geklopt door Zlatan. Als laatste oefening wordt een voorheen roestig ijzeren muurtje over het veld gesleept. Alleen Sneijder en Galasek blijven staan om de vrije trappen achter Didulica te werken. Het muurtje is echter neergezet door de spelers en ontneemt Didulica elk zicht. Omdat de technische zeer begaafde maar kleine Sneijder niet eens te zien is voor de keeper, scoort hij simpel. Didulica baalt bij elke goal en is razend als hij de bal via de paal op zijn neus krijgt. Als Sneijder en Koeman dan ook nog staan te grijnzen pakt hij de leren kwade genius in zijn handen en gooit hem naar de andere kant van het veld. ,,Come on Joe, it doesn’t matter”, troost Koeman zijn keeper. Maar hij voelt de pijn niet.

Na ruim anderhalf uur is ook deze training weer achter de rug. De jarige job komt bijna als laatste van het veld, zijn handen gevuld met twee postzakken vol ballen. Bij het feliciteren verontschuldigt hij zich dat hij zijn handschoenen nog aanheeft. ,,Ik ben 25 vandaag”, brabbelt Lobont in zijn beste Nederlands. ,,Een mooi jaar. We vieren het rustig. Vanavond krijgen ze cake. Geen drank, want we zijn op trainingskamp en we moeten ons concentreren op de trainingen.”

Vanavond speelt Ajax tegen Aberdeen in de volgende opstelling: Didulica, Trabelsi, Pasanen, Bergdolmo, De Jong, Galasek, Wamberto, Maxwell, Van der Meyde, Zlatan en Munteanu. Zeker is dat Machlas de tweede helft speelt en Bruins Slot meldt dat ook ‘Sneijdertje’ nog wel eens zou kunnen invallen. Op de bank zitten behalve de Griek en de Utrechter ook nog de veldspelers Petre, Boukhari, Yakubu en Pienaar.