Menu

Dagboek trainingskamp Portugal (8): Uitwaaien op het strand

De Ajax-selectie komt deze zondagochtend tegen elven het strand op. Racete het team vorig jaar nog met hun mountainbikes van de laatste heuvel, dit keer moeten de mannen lopen en peddelt de technische staf er op de fiets achteraan. Na een looptraining richting Quartiera is er tijd voor een ontspannend spelletje waarin toch ook het scoren centraal staat. De middag mogen de Ajacieden vrij besteden. Als ze zich om acht uur maar weer in het hotel melden voor het diner.

De zaterdagavond na de wedstrijd tegen Aberdeen en het winnen van de Algarve Winter Cup zag er anders uit dan de doordeweekse avonden. De hele selectie toog naar een Braziliaans restaurant voor een diner, danseressen en een optreden van René Froger die zich echter moest redden met de Karaoke-installatie.

Voor Wamberto is het trainingskamp zo een feest van herkenning. De Braziliaan scoorde vorig jaar en ook dit jaar weer in het stadion van Farense dat luistert naar de naam San Luis, net als het geboortedorp van de Ajacied. ,,En gisteravond speelde ik op een veld, dat net zo slecht is als de velden in Brazilië", aldus de licht aan zijn kuit geblesseerde aanvaller. ,,Daarna nog lekker Braziliaans eten. Net als thuis. Vanmiddag ga ik misschien met Maxwell naar een Braziliaanse vriend van mij die hier een huis heeft."

Want de middag is vrij te besteden. Zo moet André Bergdolmo nog een flinke strijd aan. ,,Ik ga golfen met Koeman, Beenhakker, Nuninga en misschien Richard Witschge", vertelt de Noor. ,,Ik doe dat niet vaak, want ik heb daar geen tijd voor. Maar dat betekent niet dat ik ga verliezen! Vorig jaar won ik hoor. Dus ik moet mijn titel verdedigen", stelt de vice-aanvoerder quasi-serieus.

Maar voordat het zo ver is, moet het team dus nog in een redelijk tempo over het strand hollen. Looptrainer Laszlo Jambor neemt daarvoor de schoenen in de hand. De groep met pijntjes blijft in de buurt van de strandopgang. Ook Jari Litmanen heeft zich op het strand gemeld en stuurt onder andere Wamberto met hem mee op wandeling. De ploeg ziet al snel een visser die deelneemt aan een wedstrijd en vraagt hem zijn hemd van het lijf.

Als de anderen terug zijn gekeerd, wordt er een klein veldje gemaakt en spelen de mannen vier tegen vier. Gevolgd door een potje dat het midden houdt tussen rugby en vrij worstelen. De jongens moeten de bal naar elkaar overgooien, maar scoren kan alleen met het hoofd. Als laatste wordt er een estafette gehouden. Hilariteit alom. Want ook nu is er veel geoorloofd. Als de ene ploeg een meter te vroeg start, instrueert Koeman de andere ploeg dat deze de valsspelers ten val moet brengen. Dat wordt goed begrepen. Het is niet meer de kunst zo snel mogelijk heen en weer te rennen, maar ook nog de andere partij te ontwijken met prachtige schijnbewegingen.

Na afloop verdwijnt niemand in zee. Cristian Chivu gaat het water wel even voelen als er niemand in de buurt is. De aanvoerder wil niet het risico lopen dat hij een nat pak oploopt. ´s Middags waaiert de groep uiteen. Een lunch aan het strand, een ritje met de auto of gewoon rusten bij het hotel. Iedereen mag het zelf weten, maar na afloop van de training weet bijna nog niemand helemaal zeker hoe zijn middag eruit ziet. Koeman wel. Hij heeft de taak Bergdolmo van zijn golftitel te beroven. ,,Maar hoewel hij het niet vaak doet, kan hij het goed", complimenteert de trainer zijn pupil. Of hij dekt zich alvast in tegen een mogelijke nederlaag. Dat kan natuurlijk ook.