Menu

Dagboek trainingskamp Portugal (9): Maandagochtendgevoel

Iedereen kent het wel. Dat lome, duffe gevoel dat zich vooral op maandagochtend openbaart in de wetenschap dat de werkweek nog vijf dagen duurt. Zo staat ook Ajax deze ochtend op het veld. Het weer - zwaarbewolkt - helpt ook niet mee. 'Iedereen lachen, kom op', probeert technisch directeur Beenhakker nog. Een grimlach van Zlatan kan hij krijgen. Maar er valt voor de spelers ook niets te lachen, zal later blijken. Want Koeman heeft de zwaarste training tot nu toe in petto voor zijn pupillen.

Wamberto onthoudt zich van de groepstraining vanwege een kuitblessure. In het volgende rondje krijgt hij gezelschap van Munteanu en weer een ronde verder zondert ook Seedorf zich af. Litmanen is weer naar een krachthonk verdwenen vanwege een ontsteking aan zijn achillespees.

Koeman eist veel van zijn spelers. Van der Vaart wil alle looponderdelen meedoen en sprint net als zijn collega´s de longen uit zijn lijf. Koeman vraagt zijn pupil of hij wil nadenken of het wel verstandig is. Aangezien de Heemskerker blijft sprinten, voelt het wel goed aan. Zolang hij maar niet schiet.

Hoewel de eerste regendruppels vallen, krijgen de spelers het zo langzamerhand goed warm en vliegen de trainingsjacks over het veld. Mendes da Silva consulteert korte tijd later clubarts Goedhart en stapt ook uit. Lang blijven de vier geblesseerden niet op de training. Het is simpelweg, maar jammer genoeg, te koud om te blijven kijken.

Na de sprintoefeningen moeten de spelers de eigen hartslag even opmeten. De handen gaan naar de nek of naar het hart en er wordt geteld. Chivu zit boven de dertig, de anderen eronder. De aanvoerder laat de fysiotherapeut aanrukken. ,,Mark! Rekken!", is het simpele commando van de Roemeen aan Mark Haak. Als Chivu weer is opgerekt, worden er rondootjes gespeeld: een grote en kleine cirkel. Bij die rondo´s trekt Van der Vaart zich terug langs de zijlijn en kijkt hij toe. Schieten is echt uit den boze.

Maar bij de conditietraining staat hij weer in het viertal waartoe ook Mido behoort. De Egyptenaar is gretig en blinkt uit in valse starts. Een sanctie staat daar niet op. Anders dan bij het schaatsen volgt er geen diskwalificatie bij twee keer te vroeg vertrekken.
Ook nu wordt de hartslag opgemeten en volgt er weer een rondo. Vanuit de kleine cirkel klinkt plotseling een pijnkreet die het hele veld over gaat. ‘Pim’, brult iemand in paniek naar de andere kant. Fysiotherapeut Pim van Dord laat vallen waar hij mee bezig is en met gezwinde spoed meldt hij zich op de plaats van onheil. Daar wordt hij met gelach ontvangen. Zlatan is wel geraakt, maar niet ernstig. Van Dord vliegt Witschge aan, omdat hij in de Amsterdammer de bedenker van het valse alarm vermoedt. Witschge ontkent lachend in alle toonaarden.

,,Ga jezelf maar een beetje pijn doen", eist Koeman in de volgende serie loopoefeningen. Dat de spelers dat ook doen blijkt uit het enorme gehijg dat hoorbaar is aan de kant. Maar dan mag de groep stoppen. Uitgeput en uitgeteld gaan ze aan het water waarna een cooling-down volgt. De maandagochtend is ook weer overleefd.

,,Het is hard trainen", vindt ook Mido na afloop. ,,Deze was wel een van de zwaarste. Na de loopoefeningen moeten we vijftien seconden de hartslag opmeten omdat we geen stopwatch dragen. Mijn conditie gaat vooruit. Zaterdag trainde ik apart van de groep omdat ik ’s avonds niet zou spelen. Daarom moest ik een training op wedstrijdniveau afwerken."
Nog een paar dagen en de Egyptenaar reist af naar zijn vaderland. ,,Er zullen wel een paar mensen naar het vliegveld komen denk ik", aldus de spits die niet weet of hij in Lissabon of in Caïro in actie komt. ,,Het is leuk als mensen aandacht voor je hebben. Ik vind het niet erg als iedereen mij even wil aanraken. Dat hoort erbij. Ik krijg bij de douane een speciale behandeling. Ik hoef bijvoorbeeld niet op mijn paspoort te wachten. Die brengen ze na."

Vrijdagmiddag speelt Ajax tegen Al-Ahly. ,,Voor mij is het heel belangrijk om die wedstrijd te winnen", zegt de gedreven Egyptenaar. ,,Omdat ik met mijn team tegen een Egyptisch team speel. Dat is een erekwestie. Ik kijk er erg naar uit. Ondertussen kent iedereen in Egypte Ajax ook. Behalve dat ze weten dat ik er speel, kennen ze Chivu, Van der Meyde en de anderen. Ajax is bij iedereen bekend. In dit stadion spelen we alle wedstrijden met het nationale team. Daar heb je altijd wel een speciaal gevoel bij."