Menu
Dagboek Turkije (1): Werklust van Silva

Dagboek Turkije (1): Werklust van Silva

Ajax trainde zaterdagavond voor het eerst op Turkse bodem. Op het voetbalveld van het Cornelia Diamond hotel werkte het team van trainer Frank de Boer zonder Cvitanich en Graafland een oefensessie af.

Darío Cvitanich ontbrak op de avondtraining. De aanvaller raakte tijdens de wedstrijd tegen HSV zaterdagmiddag geblesseerd aan zijn rechterenkel en bleef daarom achter in het hotel. De komende dagen moet de Argentijn zijn blessure aankijken.

De drie doelmannen – kersverse aanvoerder Maarten Stekelenburg, Jeroen Verhoeven en Ronald Graafland – trainden apart met keeperstrainer Carlo l’Ami. Voor Graafland was het een korte oefensessie. Na een kwartier verliet hij het veld met een blessure. De doelman maakte een handbeweging richting de bal en blesseerde een vinger. De blessure valt mee. Zijn linkermiddelvinger is even uit de kom geweest en Graafland moet het even rustig aan doen.

Even werd iedereen opgeschrikt door de kwetsuur van Graafland, maar al gauw werd de training hervat. Na het warmlopen werden de veldspelers verdeeld in twee groepen. Een klein groepje speelde een rondo en voetvolley, wat veel gelach, gejuich en plezier opleverde. De andere groep speelde een oefenpartij van zeven tegen zeven.

Bruno Silva in actie tijdens de training. Bruno Silva in actie tijdens de training.

Een van de zeven spelers van het rode team is Bruno Silva. Met een gefocuste blik loert hij op de bal en passeert hij zijn tegenstander. Silva is na een afwezigheid van een jaar weer te bewonderen in het Ajax-shirt. En dat doet hem goed. ,,Ik heb een heel goed gevoel’’, zegt de vriendelijke speler die tegen HSV zaterdagmiddag een halve wedstrijd speelde. ,,Mijn conditie is nog niet honderd procent, maar daar werk ik hard aan. Ik ben in ieder geval blij dat ik weer terug ben.’’

Silva werd het afgelopen jaar verhuurd aan Sport Club Internacional. Met de succesvolle Braziliaanse voetbalclub won de rechtsback de Copa Libertadores ten koste van Club Deportivo Guadalajara. Toch kon het seizoen voor Silva veel beter. ,,Mijn doel was om met Uruguay naar het WK in Zuid-Afrika te gaan’’, legt hij uit. ,,Dat heb ik helaas niet gehaald. Ik speelde in het begin van het seizoen wel, maar ik raakte op een gegeven moment geblesseerd en ik was twee maanden uitgeschakeld. Toen ik terugkwam speelde ik nauwelijks.’’ Maar hij treurt er niet om. ,,Je leert van alle ervaringen en zo blijf je hard werken.’’

Nu begint hij met een frisse start aan het jaar 2011 én aan zijn ‘nieuwe’ avontuur bij Ajax. Silva wil zijn kans pakken, maar hij is volgens eigen zeggen wel realistisch. ,,Gregory (Van der Wiel red.) is natuurlijk heel goed. Hij is de man, maar ik wil mijn steentje bijdragen. Ik wil het team helpen en als de trainer mij een opdracht geeft, dan doe ik het. Ik blijf hard werken.’’

Foto’s: Louis van de Vuurst/Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl

De eerste - Maarten Stekelenburg - en tweede aanvoerder Jan Vertongen - maken zich klaar voor de training. De eerste - Maarten Stekelenburg - en tweede aanvoerder Jan Vertongen - maken zich klaar voor de training.
Demy de Zeeuw aan de bal. Demy de Zeeuw aan de bal.
Hennie Spijkerman aan de zijde van Frank de Boer. Hennie Spijkerman aan de zijde van Frank de Boer.
Zorgen om Ronald Graafland. De derde keeper is geblesseerd aan de vinger.
Graafland heeft pijn. Fysiotherapeut Jos Kortekaas ondersteunt hem. Graafland heeft pijn. Fysiotherapeut Jos Kortekaas ondersteunt hem.