Menu
Dagboek Turkije (3): Visie van De Boer

Dagboek Turkije (3): Visie van De Boer

Het trainingskamp in Turkije is in volle gang. Dinsdagochtend trainde Ajax onder een fijne Turkse ochtendzon. Een smet op de oefensessie was het uitvallen van Bruno Silva. De rechterschouder van de Uruguayaan schoot uit de kom waardoor hij de training moest verlaten. Daarnaast sprak Ajax.nl met Frank de Boer.

De kleine tribune op het trainingsveld van het Cornelia Diamond hotel zit vol met onder andere Nederlandse en Turkse journalisten en het dameselftal van Tweedeklasser Glanerburg uit Enschede. Zij zien hoe hoofdtrainer Frank de Boer met zijn assistenten Danny Blind en Hennie Spijkerman de training in goede banen leidt.

Het dameselftal van Glanerburg is een van de vele teams die ook op trainingskamp in Belek is. Dinsdag sluiten ze de vijfdaagse trip af met een vriendschappelijke wedstrijd tegen het dameselftal van ADO Den Haag. Gewapend met camera’s maken de speelsters kiekjes van de gevarieerde Ajax-training.

Tijdens de training schoot de schouder van Bruno Silva uit de kom. Tijdens de training schoot de schouder van Bruno Silva uit de kom.

De Ajacieden trainden dinsdagochtend zonder Darío Cvitanich (rechterenkel) en Oleguer (hamstringklachten). Zij bleven achter in het hotel evenals Christian Eriksen, die uit voorzorg in het krachthonk trainde. Demy de Zeeuw had lichte pijntjes aan een buikspier en trainde apart met fysiotherapeut Jos Kortekaas. Bruno Silva raakte tijdens een beweging geblesseerd aan zijn rechterschouder, die uit de kom schoot. De ernst van zijn blessure is nog niet bekend.

De overige spelers kregen een intensieve training voorgeschoteld, die bestond uit onder andere looptechniek oefenen, een parcours afleggen en rondo’s spelen. De variatie in trainingen vindt Frank de Boer heel belangrijk. ,,Ja, je moet niet continu dezelfde prikkel geven aan het lichaam’’, zegt De Boer al kijkend naar zijn spelers. ,,Soms kan het heel explosief zijn. Het kunnen dan acht á tien seconden zijn, maar ze moeten er in die korte periode wel voor gaan. Dan spreek je weer andere spieren aan. Zo komt het lichaam uiteindelijk in topconditie.’’

Het trainingskamp in Turkije is het eerste trainingskamp voor De Boer als trainer bij Ajax. ,,Vorig seizoen zijn we twee keer een klein weekje weggeweest met de A1. Maar we hadden toen iedere dag een wedstrijd, dus eigenlijk was het niet echt een trainingskamp."

De nadruk op de Ajax-trainingen ligt deze week vooral op het fysieke gedeelte. ,,Er komt straks een periode aan dat je doordeweeks en in het weekend speelt. De conditie op peil houden kan dan bijna niet meer. Je kunt dan alleen maar bijhouden. Hier tijdens het trainingskamp kunnen we de conditie van de spelers naar een bepaald niveau brengen. Daarnaast wil je natuurlijk aspecten zien die je graag terugziet in de wedstrijd."

Begin januari werd bekend dat Frank de Boer de komende drieënhalf jaar als hoofdtrainer fungeert bij Ajax. Als voormalig trainer van de A1, het hoogste jeugdelftal van Ajax, maakte hij na het vertrek van Martin Jol de grote en snelle stap naar het eerste elftal. Toch heeft De Boer in de maand december laten zien dat het een goede en logische zet was. ,,Ik had in eerste instantie niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Er werd bij mij aangeklopt of ik eventueel assistent wilde worden van de nieuwe trainer of, als er geen andere juiste kandidaat gevonden zou worden, ik het heft in handen wilde nemen. Uiteindelijk is dat het scenario geweest.’’

De Boer leidde - nadat hij twee dagen eerder als interim-trainer werd aangesteld - Ajax naar een 2-0 overwinning op AC Milan in de Champions League en verzekerde zich van een vervolg in de Europa League. Ajax won daarna uit bij Vitesse (0-1) en plaatste zich voor de volgende ronde van de KNVB beker door AZ met 1-0 te verslaan in de ArenA. De drie fronten waarop Ajax actief is geven een goed vooruitzicht voor de tweede seizoenshelft. ,,Kijk, in Europa moeten we proberen zover mogelijk te komen. En dat kan wel, we hoeven voor niemand bang te zijn. Wat de KNVB beker en het kampioenschap betreft, daar moet je als Ajax zijnde altijd voor gaan. Ik vind dat Ajax altijd voor het kampioenschap moet gaan en zeker dit jaar ook.’’

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Louis van de Vuurst/Ajax.nl

Ajax' voormalige (Suarez) en nieuwe (Stekelenburg) captain tijdens de warming-up. Ajax' voormalige (Suarez) en nieuwe (Stekelenburg) captain tijdens de warming-up.
Frank de Boer deed zelf ook mee tijdens de training. Frank de Boer deed zelf ook mee tijdens de training.
De Ajacieden in beweging op het trainingsveld in Belek. De Ajacieden in beweging op het trainingsveld in Belek.
Demy de Zeeuw trainde dinsdagochtend apart van de groep. Demy de Zeeuw trainde dinsdagochtend apart van de groep.
Frank de Boer kijkt toe in de Turkse ochtendzon. Frank de Boer kijkt toe in de Turkse ochtendzon.
Jan Vertonghen met rechts assistent-Hennie Spijkerman. Jan Vertonghen met rechts assistent-Hennie Spijkerman.
De Ajacieden lessen de dorst. Dinsdagavond staat er weer een training op het programma. De Ajacieden lessen de dorst. Dinsdagavond staat er weer een training op het programma.