Menu

Dagboek van een trainingskamp (2) Mohammed Winter en zijn grote blije familie

Zondag 14 januari - In de plaatselijke ochtendkrant staat een kort interview met de aanvoerder van Ajax: 'Ajax take Winter break in Doha. 'We hebben een heel jonge ploeg. Een groot aantal spelers is onder de twintig jaar. Ze missen uiteraard nog wat ervaring. De ploeg als geheel ontwikkelt zich goed. We groeien naar elkaar toe als een grote blije familie,' vertelt Aron Mohammed Winter aan de journalist. De volledige naam wordt gebruikt, want het bijschrift bij de foto noemt Jacobus Adriaanse als trainer.

Door Erol Erdogan. Foto's Louis van de Vuurst

Wim Suurbier en Rene Meulensteen, trainers in Qatar, zijn geinteresseerde toeschouwers.

Blijkbaar heeft Aron zijn trainer ook zo genoemd, of het is een vrij interpretatie van journalist Rizwan Rehmat. 'De nieuwe jongens pakken het aardig op en ze ontwikkelen zich zoals onze coach Jacobus Adriaanse het graag ziet,' meent de 'captain'.

Onderweg naar de training in het Khalifa-stadion is het druk op de weg. De zondagrust is een westers en vooral christelijk uitgangspunt. Vrijdagmiddag is voor de Mohammedanen een belangrijk dagdeel in de week, gewijd aan het gebed en een bezoek aan de moskee. Wellicht daarom is het aanvangstijdstip van de wedstrijd tussen Ajax en Qatar van vrijdag verlaat van 17.00 uur naar 19.15 uur.

De ochtendtraining, zonder assistent-trainer Peter Boeve die met een griepje in het hotel blijft en Cedric van der Gun die door fysiotherapeut Ed de Vink wordt behandeld aan zijn knie, begint na de warming up met afronden op doel. Vanaf de achterlijn is het een korte pass, kaatsen, een lange pass naar de middencirkel, direct spelen naar de 16 meterlijn, kaatsen en afronden.

Richard Witschge toont zijn fraaie traptechniek en de strak gespeelde ballen draaien glimmend in de ochtendzon. Ver overschieten betekent zelf de bal halen.

Als Shota hoog over knalt, roept hij conditietrainer Laszlo Jambor, die nietsvermoedend achter het doel staat en keurig de bal naar de spits rolt. 'Shota, zelf halen!' zegt Adriaanse nog. 'Laszlo, je moet hem laten liggen,' dompelt de Georgiër zichzelf in onschuld. Triomfantelijk over de gewonnen meters gaat hij verder.

'Het is Shota-weer,' zegt team manager David Endt. Trucjes, mooie doelpunten en waarderende woorden vullen de ruimte tussen de lege tribunes. De zon presenteert zich nadrukkelijker dan gisteren, maar een licht briesje maakt het aangenaam. Ook bestuurslid Klaas Nuninga en David Endt tonen hun balkunsten op de atletiekbaan rond het veld. Nuninga was in de jaren zestig een zeer gewaardeerde linksbinnen in het elftal waar Johan Cruijff in debuteerde. 'Het komt weer langzaam terug,' zegt de nog immer slanke bestuurder, doelend op zijn gevoel voor de bal.

Tijdens de twee grote partijen, op iedere speelhelft één, zet Adriaanse steeds het spel voort met een Quiz-vraag. 'Welk land zien jullie vanuit de hotelkamer liggen?' Vragende ogen zijn het resultaat. 'Niemand? Dan is het een scheidsrechtersbal. Aan de overkant van het water ligt Perzië.' Inderdaad, tussen Qatar en Iran (vroeger Perzië geheten) ligt de Perzische Golf, het helderblauwe water waar de Ajacieden op uitkijken. Aan het einde van de training, na de cool down, klinkt er vrolijk Portugees langs de zijlijn. De Braziliaanse voetbaltrainer van Qatar SC, Paulo Campos, informeert hoe het Wamberto in Amsterdam vergaat.

De coach is een voorbeeld voor de wijze waarop Qatar de laatste twintig jaar economisch reilt en zeilt. Het emiraat exporteert olie, gas en een beetje cement en staal als enige producten. De parelvisserij is inmiddels meer traditie dan economische noodzaak. Al het andere, of het nu gaat om voedsel, water, auto's of sporters, wordt geïmporteerd. Zo 'kocht' Qatar voor de Olympische Spelen zeven Bulgaarse gewichtheffers, gaf ze een Qatars paspoort en een Arabische naam. Said Saif Asad, vroeger Entsjev Popov geheten, won een bronzen medaille. René Meulensteen, al zeven jaar trainer in Qatar, kan er kleurrijk over vertellen. Vanmiddag zijn we te gast bij Al Sadd, de club waar Wim Suurbier en hij de scepter zwaaien. De Ajacieden werken dan de volgende oefensessie af in het Khalifa-stadion.

De tweede training van de Amsterdammers, onder een gesluierd zonnetje, is wat minder fel. De gedane arbeid en de overgang van het westerse naar het oosterse klimaat trekt een behoorlijke wissel op de ploeg. Morgen staat er, naast trainen, iets leuks op het programma: een woestijnrit. Dagboek Qatar: 18/01 Dag zes: Leo in de spits 17/01 Dag vijf: Tikkertje en een banaan op het water 16/01 Dag vier: De parelvissers uit Amsterdam 15/01 Dag drie: Een jarige job in het woestijnzand 14/01 Dag twee: Mohammed Winter en zijn grote blije familie 13/01 Dag één: 'Qatar is om te werken'