Menu

Dagboek van een trainingskamp (3) Een jarige job in het woestijnzand

Maandag 15 januari - Tomas Galasek is vandaag jarig. De middenvelder is van plan vanmiddag te trakteren. 'Taart is een beetje te zwaar voor de training. Straks, bij de lunch is het wel lekker. Dan ga ik uitdelen.' Een Tsjech die zijn 28ste verjaardag viert in de woestijn van Qatar; het zal niet vaak voorgekomen zijn. Voordat de selectie met jeeps naar de woestijn rijdt, wordt de groep flink onder handen genomen door Co Adriaanse en zijn collega's.

Door Erol Erdogan. Foto's Louis van de Vuurst

De training start met een sprintoefening, gebaseerd op kleuren en getallen die de richting aangeven. Een aantal spelers verbijt zich dat ze niet beter hebben opgelet tijdens de Nederlandse les. Opvallend: Cristian Chivu en Petri Pasanen maken geen enkele fout. Bogdan Lobont traint apart met Leo van Veen en Laszlo Jambor. Het gaat de goede kant op met zijn schouderblessure, maar hij kan nog niet meedoen met de dynamische training van Wil Coort. Grim en Didulica duiken als tijgers naar de in hoog tempo op hen afgevuurde ballen. Tijdens de grote partij is balbezit heilig. Hardop telt Adriaanse het aantal balcontacten van één partij.

Een onbedoeld extra obstakel is vandaag de kalklijn rond het veld. Onverstoorbaar verft een Qatarees handmatig de spierwitte zijlijn. Zijn kwast strijkt nauwkeurig langs een gespannen lijntje. Om deze artiest niet uit zijn concentratie te halen, kappen en draaien de Ajacieden als ze in de buurt komen van deze nijvere handarbeider. De methode van Wiel Coerver, een aantal jaar trainer van de nationale Qatarse selectie en auteur van het voetbalhandboekje 'kappen en draaien' is blijkbaar bekend bij de spelers in het Khalifa-stadion. De vonken vliegen van het partijtje af. De spelers eisen scherpte van elkaar, een verkeerd ingespeelde bal ontlokt een vloek uit de mond van de afzender. Aron Winter knalt een bal bikkelhard in de kruising. Shota weet hoe hij het voor elkaar kreeg: 'Ze moeten ook in Nederland de doelen hoger maken. Dan kan een speler in de nadagen van zijn carrière scoren,' grapt hij. Inderdaad; de trainingsdoelen staan op wielen en zijn daardoor net tien centimeter hoger. De Ajacieden gaan snel naar het hotel; lunchen, taartjes eten en zich voorbereiden op de rit in de woestijn.

Na een rit van ongeveer drie kwartier arriveren de Ajacieden bij de woestijn. Shota Arveladze tracht een vierbandig woestijnmonster te temmen. De chauffeurs laten ondertussen lucht uit de banden lopen van de jeeps: de verwachting is dat het terrein niet helemaal effen is…

De woestijnrit heeft meer weg van een in Nederland verboden Efteling-attractie. Onder het slaken van angstkreten van de spelers duiken de jeeps van zandheuvels. 'Hij weet wat hij doet,' klinkt het af en toe quasi-stoer, maar met een vragende ondertoon in de jeeps. De chauffeurs hebben pret. Onderweg wuift Yakubu Abubakari met een wit zakdoekje uit het raampje; 'Stop alstublieft, ik geef mezelf onvoorwaardelijk over!' Het mag niet baten.

Tijdens een tussenstop wil de jarige Tomas Galasek op een verfrissend drankje trakteren. Na een lange wandeling moet hij helaas melden dat de kroeg vandaag vroeg dicht is. Het laatste heuveltje om bij de groep te komen is en kuitenbijtertje, maar de jarige toont toont lachend zijn perfecte conditie.

Active Travel Partners heeft in Qatar alles tot in de puntjes verzorgd. Toch belt Bart Haasbeek, op gehoorsafstand van de groep, even naar Nederland hoe het ook weer zat met de verzekeringspapieren.

Clubarts Piet Bon is gevraagd voor een second opinion. De inname van zand door de jeeps baart de arts grote zorgen, maar zijn medisch rapport blijkt weinig indruk te maken. De chauffeurs spreken alleen Arabisch.

Wamberto moet met een trillende onderlip van de achterbank gepraat worden. Strak in de autogordel heeft hij zijn medepassagiers verrast met rond klinkende Braziliaanse scheldwoorden en schietgebedjes. John van 't Schip vraagt de chauffeurs met handen en voeten of het iets rustiger kan. Dat is mogelijk, als de Arabische broeders Ali en Ben Al Rem als boezemvriend van de oud-Ajacied op de site worden getoond.

Youssouf Hersi is de weg kwijt. Gelukkig beschikt de dynamische middenvelder over genoeg loopvermogen, zodat hij net iets later dan de groep in het hotel arriveert voor het diner. Morgen wordt er weer twee keer getraind. Dagboek Qatar: 18/01 Dag zes: Leo in de spits 17/01 Dag vijf: Tikkertje en een banaan op het water 16/01 Dag vier: De parelvissers uit Amsterdam 15/01 Dag drie: Een jarige job in het woestijnzand 14/01 Dag twee: Mohammed Winter en zijn grote blije familie 13/01 Dag één: 'Qatar is om te werken'