Menu

Dagboek van een trainingskamp (5) Tikkertje en een banaan op het water

Woensdag 17 januari - Vandaag waait er een verfrissend briesje in het Khalifa-stadion. Samen met de Ajacieden arriveren er gloednieuwe Japanse auto's in de oosterse sporttempel. In de ochtendkrant stond het al aangekondigd: 'Het bestuur van de Al Ryann Sports Club nodigt het sportminnende publiek uit voor de afscheidswedstrijd van Yusuf Al Kuwari, speler van het nationale elftal en Al Rayyan Sports Club. Er is een loterij met de volgende prijzen: Tien auto's, vliegtickets naar Londen, Beiroet, Cairo, Dubai en Bangkok. Er zijn ook nog air conditioners, koelkasten, gasovens en vele andere prijzen te winnen!' De tegenstander aanstaande vrijdag: Ajax.

Door Erol Erdogan. Foto's Louis van de Vuurst

Bij de aftrap van de grote partij meldt Co: 'Wie het eerste scoort, wint een auto!' Nikos Machlas is stomverbaasd: 'Echt waar, coach?' 'Nee', antwoordt Adriaanse, 'de prijzen kunnen vrijdag gewonnen worden.' 'Trainer,' vraagt Richard Witschge, 'ik sta vrijdag toch wel in de basis?'

De training startte, na de warming up, met een spelvorm. Vandaag is dat tikkertje. Twee 'lummels' dienen zo veel mogelijk spelers aan te tikken. Achter uit de broek hebben ze, als een soort felgekleurde staart, een hesje hangen. De Ajacied die getikt wordt, is af en moet buiten de lijnen gaan staan. Het hesje van de 'lummels'afpakken betekent dat iedereen vrij is. Kort draaien, explosiviteit, goed kijken en samenwerken; alles zit in het herkenbare spelletje van het schoolplein.

Youssouf Hersi is de grote kampioen. Drie rondjes worden gespeeld, drie keer zorgt hij dat de hele groep vrij komt. Als een stille schim beweegt hij zich razendsnel tussen alle gillende en struikelende spelers. Een luide ovatie is zijn deel.

Op de sintelbaan doen André Bergdølmo, Rafael van der Vaart en Cedric van der Gun een trager achtervolgingsspelletje rond het veld. Met de fysio's en Laszlo Jambor werken ze aan hun herstel.

In de catacomben van het stadion zit arts Piet Bon achter zijn lap top. Voor vertrek uit Amsterdam zijn er bloed-analyses van de spelers gemaakt en de clubarts bekijkt de uitslagen en slaat ze op in de computer.

Het nuttige wordt met het aangename verenigd. Vanmiddag ook, want dan gaan de spelers de middag sportief, maar zonder voetbal, vrij besteden.

Cristian Chivu is op weg richting de baai van Doha. 'Morgen om 10.00 uur trainen!' wordt er nog geroepen. Gelukkig blijkt de Roemeense verdediger de zeilkunst voldoende te beheersen.

Petri Pasanen heerst in de lucht. Met een parachute achter een boot behielden de Ajacieden het overzicht.

De verdedigend ingestelde en controlerende Ajacieden André Bergdølmo, Petri Pasanen, Tomas Galasek en keeperstrainer Wil Coort proberen op het water een wilde banaan te temmen.

Tot twee keer toe komt de banaan als winnaar uit de strijd. 'Niet nog een keer! We moeten morgen twee keer trainen!' roept Galasek zorgelijk.

Richard Witschge, Aron Winter, John van 't Schip en Klaas Nuninga brachten een bezoek aan de schitterend gelegen Doha Golf Club. In een boeiende tweestrijd tussen Nuninga en Van 't Schip eindigde de assistent-trainer op een acceptabele tweede plaats. Dagboek Qatar: 18/01 Dag zes: Leo in de spits 17/01 Dag vijf: Tikkertje en een banaan op het water 16/01 Dag vier: De parelvissers uit Amsterdam 15/01 Dag drie: Een jarige job in het woestijnzand 14/01 Dag twee: Mohammed Winter en zijn grote blije familie 13/01 Dag één: 'Qatar is om te werken'