Menu

Dagboek van een trainingskamp (6) Leo in de spits

Donderdag 18 januari - The Peninsula, de Engelstalige krant van de regio, brengt vandaag de complete lijst met Ajax-spelers. Leonardus Jacobus Van Veen staat ook op de spelerslijst (Leuk, al die doopnamen. Het is hier gebruikelijk. Mooie naam ook, Van.). Misschien brengt het Co Adriaanse op een idee; Van Veen in de spits.

Door Erol Erdogan. Foto's Louis van de Vuurst

Bogdan Ionut Lobont mag bij de lunch trakteren; hij is vandaag 23 jaar geworden. Om als jarige job verzorgd voor de dag te komen, is hij gisteren naar de kapper in het Sheraton-hotel geweest. Shota mag op zijn feestje komen, ook hij heeft wat haren bij de kapper achtergelaten.

Na een kopspelletje, waarbij vier Ajacieden met een hesje als mikpunt dienen en door de omringende groep met een kopbal geraakt moeten worden, gaan de spelers afwerken op doel. Vanaf de achterlijn slalommen de voetballers rond twee pionnen, geven een breedtepassje naar binnen en ronden die assist vervolgens zelf af.

Joe Didulica bewaakt zijn doel als ware het zijn eigen voordeur. Een lage schuiver rechts, een knal door het midden, een bal met effect; de Australiër pareert een hoop ballen. John van 't Schip complimenteert hem af en toe dan ook. Op een schot van Witschge, dat zwanger van het effect de kruising inzeilt, heeft Joe geen antwoord. Maar verder pakt hij veel.

Bogdan Lobont, normaal gesproken tweede keeper, heeft nog steeds last van zijn schouder en samen met de aan de hamstring geblesseerde André Bergdølmo deelt hij de smart. André kan zijn armen goed gebruiken en speelt als keeper, Bogdan heeft geen last van zijn benen en tracht de Noorse verdediger met schoten te passeren.

Een heugelijk feit tijdens de middagsessie; André Bergdølmo is weer bij de groep. Hij kan meedoen met een variant op het klassieke spel 'tikkertje'. De vandaag gekozen vorm wordt gespeeld met koppels.

Co Adriaanse laat de spelers kiezen aan de hand van de vraag: 'Met wie zou je op vakantie willen gaan?' Kanu en Ikedia willen naar Nigeria, dat is duidelijk. Wamberto en Cruz zien het voordeel van een gezamenlijke vliegreis naar Zuid Amerika. Winter en Witschge staan, als een sportieve variant op Sjors en Sjimmie, hand in hand klaar voor de start. Rafael van der Vaart ziet alles op een afstandje gebeuren, terwijl hij flink door Leo van Veen onder handen wordt genomen voor een hersteltraining. Cedric van der Gun is voor behandeling door Ed de Vink in het hotel achtergebleven.

Onder het toeziend oog van algemeen directeur Arie van Eijden en de bestuursleden Arie van Os en Klaas Nuninga werd er vandaag wederom hard gewerkt door de spelers en de begeleidende staf. Van Os en Van Eijden, gisteren in Doha aangekomen, zijn vanavond met Nuninga te gast bij de Qatarse voetbalbond. Wellicht kunnen zij de Qatarezen duidelijk maken dat Leo van Veen inmiddels een andere functie bekleedt binnen de voetbalwereld. Dagboek Qatar: 18/01 Dag zes: Leo in de spits 17/01 Dag vijf: Tikkertje en een banaan op het water 16/01 Dag vier: De parelvissers uit Amsterdam 15/01 Dag drie: Een jarige job in het woestijnzand 14/01 Dag twee: Mohammed Winter en zijn grote blije familie 13/01 Dag één: 'Qatar is om te werken'