Menu

Dagboek van een trainingskamp (7) Bloedeloos gelijkspel in Doha

Ajax sloot zijn trainingskamp af met een matig gelijkspel tegen de nationale ploeg van Qatar. Na een intensieve ochtendtraining in het Khalifa-stadion speelden de Ajacieden in een doelpuntloos duel tegen een tot op het bot gemotiveerde Qatarse ploeg. Ajax-trainer Co Adriaanse: 'Als "oefenpartijtje" was dit van onze kant heel slecht. Maar we hebben tien dagen zeer goed en hard gewerkt en het resultaat van vanavond kan dat niet bederven.'

Door Erol Erdogan. Foto's Louis van de Vuurst

De thuisploeg van trainer Dzemal Hadziabdic kreeg zelfs de beste kansen op een overwinning. Ongeveer vierduizend supporters namen de moeite om de gratis wedstrijd, die ook live te zien was op de Qatarse tv, te bezoeken.

Qatar bereidt zich middels een aantal oefenwedstrijden voor op komende kwalificatiewedstrijden. Einddoel is het toernooi om de Azië Cup. Eerdere duels tegen Kuwait (1-0) en Jordanië (3-1) werden winnend afgesloten.

De vriendschappelijke wedstrijd was tevens het afscheid van de Qatarse voetbalheld Yussuf Al Kuwari. De middenvelder met nummer 8 kwam uit voor Al Ryyan Sport Club en het nationale elftal. De Qatarse spelers gooiden voor de aftrap kadootjes in het publiek, waar op de tribunes fanatiek om werd gevochten.

Voor Ajax was het een echte oefenwedstrijd: drie spelers droegen tijdens het duel een hartslagmeter: Nikos Machlas, Cristian Chivu en Wamberto. Conditietrainer Laszlo Jambor kan de testresultaten van het duel vergelijken met de metingen van de ochtend. Cedric van der Gun zat als enige speler op de tribune van het nationale stadion in Doha.

Ajax startte met de volgende elf namen: Fred Grim, in de verdediging stonden van links naar rechts Tom Sier, Cristian Chivu, Abubakari Yakubu en André Bergdølmo. Aron Winter speelde rechts op het middenveld, met naast hem Youssouf Hersi. Daniel Cruz startte op links. Pius Ikedia, Nikos Machlas en Wamberto vormden de voorhoede.

De eerste grote kans was in de vierde minuut voor Qatar, maar de bal verdween naast het doel van Grim. Na tien minuten floot scheidsrechter Ali Mandini uit Kuwait tijdelijk af. De teams stelden zich weer op in een rijtje om aanvoerder Yussuf Al Kuwari uit te wuiven. Tot tranen geroerd ontving de Qatarse ex-international dankbetuigingen van zijn medespelers en een bloemenkrans.

Na ruim een kwartier knalde Mohammed Gulam een vrije trap, afstand ruim twintig meter, bijna binnen. De derde grote kans voor de Qatarse elf ontstond door een slim steekpassje van nummer 20, Mustafa Mubarak.

Ajax stelde weinig tegenover de opportunistisch en gedreven spelende Qataren. Het tempo lag te laag en de Amsterdamse passing was vaak slordig. Enige twee lichtpuntjes waren de acties van Pius Ikedia, die af en toe het publiek deed opschrikken en een kopbal van Nikos Machlas uit een corner. De bal vloog net naast het doel van de Arabieren.

In de rust kreeg de teruggetreden aanvoerder Al Kuwari een grote Amerikaanse jeep als afscheidskado aangeboden. Hij maakte al toeterend een ereronde op de sintelbaan. Co Adriaanse wisselde in de onderbreking maar liefst zeven spelers. Christopher Kanu, Petri Pasanen, Richard Witschge, Tim de Cler, Shota Arveladze, Tomas Galasek en Andy van der Meyde betraden het veld.

De tweede helft kende een zelfde verloop als de eerste: op de uitbraak creëerde Qatar de beste kansen; Ajax kon niet imponeren. In de 88ste minuut leken de Qatarse voetballers zelfs een historische overwinning te gaan boeken. Fred Grim kon een schuiver van de doorgebroken Qatarse spits niet meer verwerken. Gelukkig voor de Ajacieden hobbelde de bal net naast het lege doel en was Kanu in de buurt om eventueel reddend op te treden.

Ook in de laatste minuut had Ajax geluk dat de Qatarse aanvallers te nerveus waren om de klus te klaren. Een bal ging voorlangs en werd door drie spelers gemist.

Het publiek bleef na afloop wachten tot de winnende nummers van de loterij bekend werden gemaakt. Bij het verlaten van het stadion reden dolgelukkige Qatarse mannen toeterend weg in hun gloednieuwe Japanse bolides.

De Ajacieden vertrokken met stille trom naar het Sheraton hotel voor een welverdiende nachtrust.

Co Adriaanse: 'De wedstrijd was eigenlijk een training, maar zo hebben we het duel vooraf uiteraard niet benaderd. We hebben 's ochtends vrij intensief getraind. Maar ook als "oefenpartijtje" was dit van onze kant heel slecht. Er zijn misschien wel tien oorzaken aan te geven waarom het vanavond niet ging: het veld was niet al te best; zij waren de under dog en wij waren zwaar favoriet; vermoeidheid speelde een rol; het grote aantal wissels aan onze kant; enzovoort.'

Co Adriaanse: 'Uiteraard hadden we dit trainingskamp liever met goed voetbal en een overwinning afgesloten. We hebben nauwelijks een kans gehad. Maar we hebben tien dagen zeer goed en hard gewerkt en het resultaat van vanavond kan dat niet bederven. We hebben ons onder perfecte omstandigheden goed voorbereid op de tweede competitiehelft. De spelers weten precies wat ze moeten doen, het concept is duidelijk.' Dagboek Qatar: 19/01 Dag zeven: Gelijkspel tegen Qatar 18/01 Dag zes: Leo in de spits 17/01 Dag vijf: Tikkertje en een banaan op het water 16/01 Dag vier: De parelvissers uit Amsterdam 15/01 Dag drie: Een jarige job in het woestijnzand 14/01 Dag twee: Mohammed Winter en zijn grote blije familie 13/01 Dag één: 'Qatar is om te werken'