Menu

Dagboek Zuid-Afrika (1): Kennismaking met Ikamva

De eerste training van het trainingskamp in Zuid-Afrika zit erop voor de Ajacieden. Op het complex van Ajax Cape Town, Ikamva, wat 'de toekomst' betekent, werd de selectie uit Amsterdam enthousiast begroet door de mensen van de club en een heleboel Afrikaanse fans.

Kenneth Vermeer is een van de drie Ajacieden, naast Angelos Charisteas en Mauro Rosales, die nog niet eerder een trainingskamp met Ajax 1 meemaakte. De jonge keeper was met Oranje onder 20 jaar op trainingskamp in Turkije toen zijn telefoon ging. ,,De trainer van Jong Ajax belde me en zei dat ik maandag mee moest naar Zuid-Afrika. Ik was verrast. Ik had wel op internet gelezen dat Bogdan Lobont zijn vinger had gebroken, maar ik dacht toen niet dat die plaats door mij opgevuld zou worden. John Van den Brom zei me dat de technische staf van de A-selectie toch graag drie keepers mee wilde hebben, dus daarom ben ik er nu bij."

De training maandagochtend was behoorlijk intensief. Ruim anderhalf uur trainden de Amsterdammers in de Zuid-Afrikaanse zon. De helft daarvan bestond uit verschillende loopvormen; sprintjes, oefeningen waarbij wenden en keren centraal stonden, kortom, bijna elke beenspier werd belast.

Tomás Galásek verscheen wat later dan zijn teamgenoten op het veld en verliet het gras ook eerder. De Tsjech trainde de hele ochtend apart.

Het loopgedeelte van de training werd gevolgd door een rondo. Daniël de Ridder en John O'Brien verlieten de groep na deze oefening. Beide Ajacieden hebben wat lichte klachten en werden door fysiotherapeut Frank van Deursen meegenomen naar de overkant van het veld voor een minder intensief programma. Na de eerste van drie partijtjes die na de rondo's werden gespeeld, sloot Rosales zich bij hen aan. De Argentijn vloog zondag rechtstreeks van zijn geboorteland naar Kaapstad en heeft nog geen trainingsarbeid bij de club zoals zijn teamgenoten.

De partijtjes werden op hoog tempo gespeeld. De hitte werd weggeblazen door een lekker briesje, waardoor het branden van de zon minder voelbaar was. Maar na elke oefening moest er flink gedronken worden, want ondanks de wind was het 's ochtends al ruim boven de twintig graden. Na drie partijtjes van twaalf minuten gaf de klok aan dat het inmiddels kwart over twaalf was en de staf van Ajax vond het mooi geweest. In verband met de warmte is besloten dat de ochtendtrainingen een halfuur worden vervroegd, van half elf naar tien uur, en de middagtrainingen een halfuur worden verlaat, van half vijf naar vijf uur. Zo wordt de grootste hitte ontlopen.

Vermeer vond de eerste training pittig. ,,Het tempo ligt hier nog even wat hoger dan bij Oranje onder 20. Maar het was goed te doen, ik zal er even aan moeten wennen." De keeper weet niet hoe lang zijn verblijf bij de selectie zal duren. ,,Ik ga uit van deze week. Ik ga mijn best doen, ervan genieten en daarna zien we wel." Vanmiddag om vijf uur, vier uur Nederlandse tijd, wordt voor de tweede keer getraind.