Menu

Dagboek Zuid-Afrika (10): Vrije middag in gevangenis

Na de training van vrijdagochtend was er geen vast middagprogramma voor de selectie van Ajax. Dat wil zeggen: de Ajacieden konden uit drie excursies kiezen om hun vrije middag te besteden. Verreweg het grootste gedeelte van de groep ging naar een van de mooie stranden van Kaapstad, de technische staf koos voor een sportieve middag en ging golfen, een drietal ging wijn proeven en een aantal koos voor een bezoek aan Robbeneiland.

Antony Obodai koos, samen met Tomás Galásek en een aantal leden van de begeleidende staf, voor het boottochtje naar Robbeneiland en een bezoek aan de beroemde gevangenis. Voor de Ghanees was het echter niet zijn eerste bezoek aan het eiland.

,,Met het nationale elftal zijn we hier twee jaar geleden ook geweest”, vertelde Obodai. ,,Ik was zo onder de indruk van wat ik zag dat ik nu weer wilde. En mocht ik nog een derde keer in Kaapstad zijn en dan opnieuw de mogelijkheid hebben, dan doe ik het weer.”

Vooral de cel waar Nelson Mandela achttien jaar heeft gevangen gezeten, maakte indruk op de Ajacied. ,,Het is zo'n klein hokje, ze hadden bijna niets. Het is ongelooflijk wat zij hebben moeten doorstaan en wat er uiteindelijk van enkele gevangen, met name Mandela, geworden is.”

Na een toer van tweeënhalf uur werd de terugtocht weer aanvaard. De selectie heeft vrijdagavond een gezamenlijk diner buiten de muren van het hotel. Er rest nog één training in Kaapstad op Ikamva zaterdagochtend, en aan het eind van de middag vliegt het hele gezelschap naar Johannesburg.