Menu

Dagboek Zuid-Afrika (11): Afscheid van Ikamva

Het eerste gedeelte van het trainingskamp in Zuid-Afrika zit er bijna op voor de selectie uit Amsterdam. Op Ikamva werd zaterdagochtend voor de laatste keer getraind, tot grote spijt van de mensen van Ajax Cape Town, die met veel plezier en trots Ajax Amsterdam hebben ondersteund deze week.

Zoals al de hele week zitten Alton en Khayalethu op twee witte plastic stoeltjes vlakbij de kleedkamers te kijken naar hoe de Ajacieden hun dagelijkse portie loopoefeningen afwerken. Alton is de materiaalman van Ajax Cape Town en Khalayethu verzorgd het grasveld, waarover hij al vele complimenten heeft gekregen van de Nederlandse gasten. ,,Het is erg jammer dat Ajax Amsterdam nu al weer weg gaat”, vindt het tweetal.

,,Vanaf de eerste dag heb ik de kleding van de Ajacieden gewassen. En dat was niet weinig deze week! Want niet alleen Ajax Amsterdam trainde hier, ook ons eigen team heeft getraind, woensdagavond speelden beiden tegen elkaar en het reserveteam van ACT speelde vrijdagavond nog. Poeh, wat een was!”, klinkt het desondanks opgewekt uit de mond van Alton. ,,En ik kon geen extra mensen inhuren, dus ik heb meer uren gewerkt.” Maar de Zuid-Afrikaan deed het met veel plezier. ,,Ik ben erg trots dat Ajax Amsterdam hier is geweest na vijf jaar. Het gaf zo'n goed gevoel ze hier weer te zien.”

Terwijl de selectie inmiddels een grote partij afwerkt, beaamt Khalyalethu wat zijn collega zojuist zei. ,,En ze zijn zo professioneel!”, roept hij uit. ,,De manier waarop zij met het veld omgaan is fantastisch. Er zijn helemaal geen pollen als ze klaar zijn met trainen! Normaal gesproken is het een puinhoop op het veld, maar Ajax Amsterdam is zo netjes. En de lege flesjes water ruimen ze ook zelf op, althans, iemand van de staf doet dat. Iedereen weet precies wat zijn taak is, iedereen doet zijn eigen werk, geweldig, wat een professionalisme.” De grasverzorger heeft tegen zijn eigen collega's gezegd dat ze moeten opletten hoe Ajax Amsterdam te werk gaat. ,,Misschien steken ze er iets van op, dat hoop ik dan maar”, verzucht hij.

Ook de buschauffeur heeft inmiddels zijn hart verpand aan de Amsterdamse selectie. ,,Ik houd helemaal niet van voetbal, zo heel af en toe kijk ik naar een internationale wedstrijd op tv. Mijn sport is rugby. Maar de jongens zijn zo aardig. De spelers zijn wel erg jong maar zelfs ik zie dat ze goed zijn. En de staf is erg vriendelijk. Ik zit zelfs al te kijken in de krant of ik nieuws kan vinden over Ajax”, lacht de chauffeur vol ongeloof over zijn eigen woorden. Kijken naar de trainingen doet hij niet. In de kantine van Ikamva leest hij zijn krantje en hij zorgt dat de motor van de bus op tijd weer draait. Al ruim voor de training is afgelopen loopt hij naar zijn bus. ,,Geen nieuws in de krant vandaag”, zegt hij schouderophalend. Zelfs ik zal ze missen denk ik.”

Waarschijnlijk zal de selectie zelf ook met enige weemoed terugdenken aan Kaapstad als zij vanavond aankomt in Johannesburg. De weerberichten zijn niet goed: het regent pijpenstelen en dat zal komend weekend niet zal veranderen. Maar ja, zo kan de selectie in ieder geval wel langzaam wennen aan het Nederlandse klimaat.