Menu

Dagboek Zuid-Afrika (13): Vogelkunde

Deze zondag staat vooral in het teken van de wedstrijd tegen Moroka Swallows. Het duel, dat voor vanmiddag kwart voor vier Zuid-Afrikaanse tijd is geprogrammeerd, is de laatste test in de voorbereiding. In de ochtend maakten de meeste spelers een rustige wandeling over het Kopanong villaparkje in Johannesburg dat als tweedaagse verblijfplaats voor de Ajacieden dient.

Maar aan het einde van de wandeling, waaraan Steven Pienaar,Tomás Galásek, John O'Brien en Kenneth Vermeer geen deelnamen omdat zij elders wel gewoon moesten trainen en waarbij Maarten Stekelenburg ontbrak omdat hij zich niet lekker voelde, wachtte een kleine show.

Omdat het hotel sponsor is van de Zuid-Afrikaanse vogelbescherming huist er op het complex een ware opvangplaats voor invalide vogels. Vogels die niet kunnen vliegen, geen jachtinstinct hebben of blind zijn, worden hier ondergebracht. Onder de vogels was een enorme arend. De Ajacieden luisterden aandachtig naar de vogelbeschermer.

Vinnie was de hoofdact. De verzorger, die het betreurde dat Pienaar er niet was, liet de uil aan de ene kant los en ging pal achter de spelers staan. Op zijn lokroep scheerde het beest over de hoofden van de spelers naar Brownie. Dat werd dus duiken geblazen voor de mannen.

De Ajacieden mochten zelf ook een mooie grote vogel op de arm nemen. Nadat looptrainer René Wormhoudt als eerste het machtige beest vasthield, stapte Wesley Sneijder erop af. Manmoedig poseerde hij met de vogel op zijn linkerarm. De Utrechter was de enige die het aandurfde. ,,Geen risico", sprak Hatem Trabelsi met een grijs op zijn gezicht toen hem werd gevraagd de vogel te tonen.

Na de kleine voorstelling mochten de spelers terug naar hun huis om zich een uurtje later te melden voor de wedstrijdbespreking.

Een paar honderd meter verderop waren de geblesseerde spelers bezig met hun training. Het veld en de accommodatie zijn niet te vergelijken met die in Kaapstad, en het lag een beetje afgelegen, maar toch kon er goed worden getraind. Ook de supporters hadden het veldje gevonden.

Wil Coort trainde apart met Kenneth Vermeer, die zaterdag nog de training aan zich voorbij liet gaan omdat hij zich niet lekker voelde. De jonge keeper is nu weer hersteld en kan weer aan het werk. Onder leiding van Ricardo de Sanders en Frank van Deursen trainde de andere drie.

Met de blessure van Tomás Galásek gaat het ietsje beter. De Tsjech is inmiddels een jaartje ouder, zaterdag vierde hij zijn verjaardag. ,,Mijn collega's hadden het dit keer niet in de gaten", vertelde de middenvelder. ,,Het stond dit jaar niet op het schema zoals gebruikelijk. Maar gelukkig had het hotel goed zijn best gedaan en was de deur van mijn kamer versierd en kreeg ik een fles champagne. Die heb ik nog maar niet opgedronken, haha." 's Avonds tijdens het diner werd de captain echter wel gefeliciteerd en had het hotel gezorgd voor een taart als toetje.