Menu

Dagboek Zuid-Afrika (14): Ontsnapt van school

De laatste dag van het trainingskamp in Zuid-Afrika is aangebroken. Twee trainingen staan op het programma, waarvan de eerste maandagochtend om half elf. Er was uitgeweken naar een ander trainingsveldje dan waar de geblesseerden zondag trainden, omdat dat veldje nogal hobbelig bleek.

Het veld waarop de Ajacieden de wedstrijd tegen Moroka Swallows uit hun benen moesten lopen was een oud hockeyveld, op een paar minten rijden van het hotel. De Benoni sportclub was bereid gevonden hun veld tijdelijk af te staan aan de Amsterdamse groep. Het cricketveld, wat er nog groener uitzag, was evenwel niet beschikbaar. Daar wordt een dezer dagen een wedstrijd op gespeeld en in Zuid-Afrika wijkt nu eenmaal alles voor een goede cricketwedstrijd, dus hadden de Amsterdammers pech.

Terwijl de selectie zich wijdde aan de uitlooptraining, wat loopoefeningen en een aantal rondo's, keken vier jongens in uniform toe. Het viertal zat op een nabijgelegen school, waar sport hoog in het vaandel staat. Allen droegen op hun jasje speldjes met de sport die zij beoefenen, waaronder cricket natuurlijk, en voetbal. ,,We waren gisteren bij de wedstrijd en wilden graag handtekeningen van de spelers, maar daar was geen tijd meer voor. Wij moesten iets eerder weg omdat we zelf een vriendschappelijke wedstrijd moesten spelen. Net op school hoorden we van iemand dat Ajax hier trainde. We hebben toestemming gevraagd om te gaan kijken", vertelde een van hen. ,,Maar die toestemming hebben we eigenlijk niet afgewacht, haha", vulde de tweede aan.

De wedstrijd gisteren was leuk, vonden ze. ,,Ik denk alleen dat Ajax misschien niet hun beste wedstrijd speelde", zei de oudste voorzichtig, ,,maar het was leuk om te zien." Alle vier hebben ze de droom om in Europa voetballer te worden. Kennis van het Europese voetbal hebben ze al. Na enig nadenken noemen ze de meeste namen van het eerste elftal van Ajax. Wesley Sneijder is favoriet. ,,Na zijn doelpunt met Oranje tegen Schotland, toen ze met 6-0 wonnen, heb ik voornamelijk hem gevolgd. Wat een doelpunt was dat", aldus de oudste.

Toen de selectie hun kicksen mocht verruilen voor gympen, stond het viertal enigszins verlegen klaar voor de handtekeningen- en foto-jacht. Tonny Bruins Slot gooide echter roet in het eten. Om vanmiddag meteen aan de slag te kunnen, op een iets hoger gelegen veldje dan waar vanochtend was getraind, moesten de Ajacieden de goals van het ene veld naar het andere sjouwen. Daarna spoedde het gezelschap zich snel naar de bus, zodat er weinig handtekeningen werden verzameld. Gelukkig is er vanmiddag weer een kans, de laatste voorlopig.