Menu

Dagboek Zuid-Afrika (3): Vriendjes voor de Ajacieden

De training deze woensdagochtend was allesbehalve gewoon te noemen en eigenlijk niet eens een training. De selectie reisde namelijk naar Langa, een township van Kaapstad, om een voetbalclinic bij te wonen, die was georganiseerd door Ajax Cape Town. Ongeveer honderdtwintig kinderen kregen voetballes en trapten een balletje met de spelers uit Amsterdam.

Ajax Cape Town organiseert, als enige club in Zuid-Afrika, dit soort clinics met regelmaat. Aan het begin van elk seizoen worden in alle districten van Kaapstad, dat zijn er 32, voetbaldagen gehouden. Aan elke clinic doen een paar honderd kinderen mee, die worden bekeken door de scouts van ACT. Een soort Talentendagen eigenlijk. Van al die duizenden kinderen bij elkaar zijn er maar weinig die terechtkomen op Ikamva, de jeugdopleiding van Ajax Cape Town, maar vooral het sociale aspect van deze dagen is belangrijk. En dat bleek ook vandaag in Langa.

Op een zanderig veld in de township waren verschillende oefeningen uitgezet, die de kinderen in groepjes beurtelings en onder begeleiding van mensen van ACT moesten doen. De Ajacieden liepen rond en assisteerden bij enkele oefeningen of trapten zomaar een balletje met de kinderen. Al na enkele minuten klampte een jongetje zich vast aan Kenneth Vermeer om hem vervolgens niet meer te laten gaan. Toen de keeper mee wilde voetballen in de oefening, verruilde het jongetje zijn eerste vriend moeiteloos voor Hedwiges Maduro. Zo voelden ook Yannis Anastasiou en Angelos Charisteas op een gegeven moment de armpjes van een jongetje om hun benen en had uiteindelijk elke Ajacied een Zuid-Afrikaans vriendje.

Aan de andere kant van het veld probeerde Tonny Bruins Slot aan een groep kinderen het principe van een estaffette uit te leggen, terwijl iets verderop drie jongetjes de bal van Johnny Heitinga probeerden af te pakken. Weer een ander jongetje keek verbaasd naar een kaart van Maxwell - alle kinderen kregen een tasje met Ajax-spulletjes - omdat de Braziliaan op de foto nog lang haar had. ,,Ben jij dat? Waarom heb je je haar geknipt?", vroeg hij aan de Ajacied. ,,Het is toch beter zo kort?", antwoorde Maxwell. ,,Nee!", vond het jongetje. Yannis Anstasiou vroeg een groepje kinderen wie ze de beste speler van Bafana Bafana vonden. ,,Steven Pienaar!!", was het unanieme antwoord. Pienaar, die in de buurt stond, lachte verlegen. ,,Ik ben het gewend, dit soort dingen", vertelde de Zuid-Afrikaan. ,,Met het nationale team bezoeken we altijd als we bij elkaar zijn een sociaal project, een ziekenhuis, of een voetbaldag als dit."

Na een uur werden de Ajacieden door hun vriendjes en de andere kinderen weer naar de bus gebracht. Voor sommigen viel het afscheid zwaar, ze wilden de Ajacieden niet laten gaan en wilden mee de bus in. Gelukkig zal de herinnering aan het bezoek van Ajax Amsterdam aan Langa voor altijd blijven.