Menu

Dagboek Zuid-Afrika (7): Red Power

Toen Ajax Amsterdam vrijdagochtend net op het veld stond, kwamen de spelers van Ajax Cape Town met hun handen vol materiaal terug van een bijveld. Voor hun zat de training erop. Een vergissing tussen beide teams was snel gemaakt, want ook de trainingstricots zien er eender uit.

Voor de Amsterdammers begon de training pas. Steven Pienaar hield zich afzijdig. De Zuid-Afrikaan had last van zijn knie en werd uit voorzorg buiten de groep gehouden. Ook Tomás Galásek kon nog niet voluit met de groep meetrainen. Tijdens veel conditie-en coördinatie oefeningen spurtten de Ajacieden over het trainingsveld dat er wederom prachtig bij lag. Bij Cape Town riskeren ze een flinke boete, want eigenlijk mag er niet veel water worden gebruikt. En zeker niet zoveel als de terreinknechten van de voetbalclub erdoor jagen.

De terreinmannen hadden deze ochtend hun handen vol, want de eerste seniorenteams van de beide clubs trainden deze dag. ,,Wij zijn om half tien begonnen”, vertelt Franklin Cale vanaf de zijkant. De speler van Cape Town kijkt toe hoe zijn Nederlandse collega’s diagonale lijnen liepen over het veld. ,,De training ziet er eigenlijk wel hetzelfde uit als die van ons”, moet de middenvelder bekennen. Al traint Cape Town elke dag maar drie kwartier. Hijzelf had genoten van het duel van afgelopen woensdag. ,,Ik had er lang naar uitgekeken en het was voor ons een hele ervaring.”

Nadat de Ajacieden de dorst hadden gelest en water over het hoofd hadden gegooid gingen ze een klein toernooi spelen. Op het eerste veld stond Kenneth Vermeer in het grote doel. Hij keek uit naar twee kleine goaltjes. De spelers moesten om beurten in het kleine en grote doel scoren. Op de andere helft van het veld stonden Maarten Stekelenburg en Hans Vonk in twee normale goals. Met vier teams van vijf ontspon zich een felle strijd. Zo fel dat Wesley Sneijder, Hatem Trabelsi en Nourdin Boukhari een paar flinke tikken te verwerken kregen. Maar na een behandeling of een ijspakking ging het meestal wel weer.

Uiteindelijk won het vijftal van rood. Rasmus Lindgren, Johnny Heitinga, Wesley Sneijder, John O’Brien en Ryan Babel gingen als winnaars van het veld. Kenneth Vermeer schotelde het publiek de fraaiste reddingen voor.

Na anderhalf uur was het mooi geweest. Toen volgde nog een fotosessie. Eerst mochten de Nederlandse supporters het veld op om zich tussen het team laten te vereeuwigen, daarna de terreinknechten en tenslotte vlogen alle andere toeschouwers tussen de roodwitte schare om met de Nederlandse helden op de foto te gaan.

Daarna restte de ploeg alleen nog de busreis naar het hotel en dan zat de trainingsdag erop. Iedereen mocht zelf kiezen of nog in het hotel werd gegeten of dat ze naar buiten gingen. De middag was ter vrije besteding en de meeste Ajacieden kozen voor een paar lekkere uurtjes aan Camps Bay, een van de fantastische stranden in Kaapstad.