Menu

Dagboek Zuid-Afrika (8): Een rondleiding door Ikamva

Ajax traint deze week in Kaapstad op Ikamva, dat toekomst betekent in het Zuid-Afrikaanse dialect Xhosa. Het is gebouwd naar een voorbeeld van het opleidingsgebouw in Amsterdam-zuidoost. De entree gloreert van symboliek en de clubmensen nemen de gasten uit Nederland graag mee op een kleine tour door het bijna vijf jaar oude clubgebouw.

Voor de deur prijkt een draaiend kunstwerk met voetballers en een bal. Een geschenk van de grootaandeelhouder uit Amsterdam, Ajax. Na het beklimmen van een brede trap sta je voor de deur van de kantoren. In de deur is een rond kijkglas. Hier schiet een talentje de bal naar binnen.

Na het openen van de deur staan zilverkleurige voetstapjes op de grond die naarmate je verder het pand betreedt, groter worden. Letterlijk zijn het de stappen van junior naar senior. Met een schampschot via de muur, volgt de bal die het talentje door de deur naar binnen had geschoten, de weg naar het glas. In het doorkijkvenster naar de kantine, is de bal blijven steken en uiteraard ontbreken de barsten niet.

Tegenover het raam hangen voetbalschoenen en prijken de foto's van de speler van het jaar. Afgelopen seizoen was doelman Moeneeb Josephs de allerbeste Zuid-Afrikaanse Ajacied. Hij kwam al eens op stage naar Amsterdam.

En de stad Amsterdam komt ook terug op Ikamva. De deuren van de kleedkamers hebben stedennamen. Dat zijn geen willekeurig gekozen wereldsteden, maar dat zijn de plaatsen waar Ajax grote successen vierde. Zo kan het ook dat Rotterdam ertussen staat. Daar wonnen de Amsterdammers eind mei 1972 de de Europa Cup 1 door van Internazionale te winnen.

De kleedruimte van het eerste team is superluxe. Wie bedenkt dat de meeste stadions waar Ajax Cape Town op bezoek komt, niet eens een toilet hebben, kijkt hier zijn ogen uit. Een prachtig bad en een aparte doucheruimte bezorgen de spelers een fijne opknapbeurt. Achterin ontbreekt de sauna ook niet. Op de vloer van doucheruimte staan speels de cijfers 1 tot en met 11 gemetseld.

Even verderop is de studiezaal. Tien mooie computers staan stevig verankerd aan de zijkant van het lokaal. Aan de andere kant hangt een vrolijk bord met tekeningen en teksten. Gemonteerd bij de opening. 'Steven Pienaar, you made us proud', heeft Thibos op de muur gekalkt. De Ajacied is de trots van Cape Town. Hij is het levende bewijs van het jochie dat van de hobbelige veldjes in de sloppenwijken naar het Europese voetbalpodium opklom. Die droom hebben velen op Ikamva en zij stralen dat ook uit.