Menu

Dagboek Zuid-Afrika (9): Grieks onderonsje

Dat er veel Grieken in Kaapstad wonen, was gedurende de week al duidelijk geworden. Yannis Anastasiou en Angelos Charisteas werden keer op keer na een training aangesproken in hun moedertaal en zijn, samen met Steven Pienaar, de populairste Ajacieden. Het was dus niet zo'n verrassing dat het Griekse duo een uitnodiging ontving van een speciale Griek in Kaapstad: de consul.

Christodoulos Margaritis, de consul van Griekenland in Kaapstad, had niet alleen de twee Ajacieden uitgenodigd in zijn huis, ook surfer en winnaar van de zilveren medaille voor Griekenland tijdens de Olympische Spelen in Athene, Nikos Kaklamanakis, had een invitatie ontvangen.

De Ajacieden mochten iets eerder weg van het gezamenlijke diner om op tijd in de fraaie ambtswoning te arriveren. De heer Margaritis wachtte zijn eregasten op leidde ze mee naar de achterkant van het huis, waar zich op het terras een dertigtal andere Griekse gasten bevonden. De twee voetballers werden uitbundig begroet door het gezelschap en uiteindelijk ging iedereen met het duo op de foto. Ook de Griekse bisschop van het oosterse gedeelte van Zuid-Afrika begroette de Ajacieden enthousiast. Toen even later Kaklamanakis arriveerde werd de hele fotosessie opnieuw gedaan, nu met de surfer erbij en de consul.

De Griekse bisschop sprak de drie sporters toe, sprak een zegen over hen uit en bedankte ze voor alle gelukkige momenten die zij de Grieken hadden bezorgd. De drie kregen vervolgens een gouden speldje van het Griekse bisdom van Kaapstad en omgeving uitgereikt.

Ook de consul sprak het drietal toe, waarna gezamenlijk het glas werd geheven en werd bijgepraat over de fantastische Griekse zomer van 2004.