Menu
Daley Blind: 'Nog nooit zo zenuwachtig'

Daley Blind: 'Nog nooit zo zenuwachtig'

De vrolijke noten uit het kleedkamer logen er niet om. Hier was een ploeg heel erg blij met de behaalde titel. Op de laatste speeldag en tegen de directe concurrent FC Twente. Alfred Hitchcock had geen spannendere film kunnen bedenken dan de ontknoping van de Eredivisie editie 2010 - 2011.

Met glimmende pretoogjes kwam Daley Blind na enige tijd weer naar buiten. De jonge Ajacied had de kampioenswedstrijd deels vanaf de bank moeten volgen, tot hij diep in de tweede helft het veld in moest als vervanger van Nicolai Boilesen. ,,Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest. Ik had het niet meer van de spanning”, vertelde Blind. ,,Ik zat naast André Ooijer op de bank en ik zei tegen hem ‘dit houd ik echt niet vol’. Tijdens het warmlopen hebben we alleen wat staan strekken, omdat we niets wilden missen. Twente leek te willen inzakken, maar wij waren zo goed.”

En toen mocht hij er eindelijk in. ,,Want je weet dat je er wel bij hoort, ook als wissel. Maar als je dan toch mee mag spelen, voelt het toch meer als jouw kampioenschap. Ik dacht alleen maar dat we moesten winnen. Als dat lelijk ging, dan moest dat maar.” Die inzet bracht hij in het veld tot uiting. Weg-is-weg was zijn motto in de minuten waarin Blind moest helpen de dertigste titel binnen te slepen. ,,De tijd ging wel erg langzaam. Ik keek op een gegeven moment naar de klok en dacht ‘hè, toen ik net keek was het ook al de 82ste minuut.” En toen Vink eindelijk affloot, zocht Blind aanvoerder Jan Vertonghen direct op. ,,We gingen de laatste tijd wel veel met elkaar om, dus ik ging gelijk naar hem.” En na dat kleine feestje volgden er nog een paar op het veld. ,,Met mijn vader. Dat is toch wel heel bijzonder, dat je samen een kampioenschap meemaakt. Daar zullen we het bij etentjes nog lang over hebben.”

,,Ik vond het wel spannend genoeg", reageerde De Jong na afloop. ,,Ik vond het wel spannend genoeg", reageerde De Jong na afloop.

Net voordat Blind uit de kleedkamer kwam, ging De Jong naar binnen. Maar voordat hij terug mocht naar het bruisende feesthol, wat een half uur eerder nog gewoon een kleedkamer was, moest hij heel veel tekst en uitleg geven. Het was immers niet zijn broer Luuk, spits van Twente, die beslissend was, het was de Ajacied die als gelegenheids puntaanvaller het verschil maakte. ,,Bij de warming-up zat het stadion al erg vol! Kippenvel was dat”, gaf de tweevoudige doelpuntenmaker aan. ,,Je wilt eigenlijk meespringen in het veld, maar dat kon niet hè", lachte hij. ,,In de tweede helft was het meer vechtvoetbal. Bij 2-1 dacht ik toch 'oeh, daar gaan we weer'."

Maar het kwam goed en Ajax pakte voor het eerst in zeven jaar de titel en veroverde daarmee direct de derde ster. ,,Vanaf ADO-uit gingen we voor de tweede plek", gaf De Jong na afloop aan. ,,Want die hadden we in eigen hand. Toen we alles bleven winnen en Twente punten liet liggen moest het vandaag gebeuren. We moesten goed opletten voor hun kopballen en dat hebben we beter gedaan dan vorige week in de beker. Maar ik vond het wel spannend genoeg hoor. De 3-1 viel op een goed moment en daarna was het iets minder spannend."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Siem de Jong schreeuwt het uit in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente. Siem de Jong schreeuwt het uit in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente.