Menu
Damon Mirani Talent van het Jaar

Damon Mirani Talent van het Jaar

Damon Mirani is dinsdag tijdens de traditionele Schalenavond gehuldigd als Talent van het Jaar van de Toekomst. De 17-jarige Monnickendammer ontving op de Toekomst uit handen van Wim Jonk (technisch hart) en Theo van Duivenbode (bestuursraad) de Sjaak Swart Trofee. De rechtsbenige centrale verdediger was zicht- en hoorbaar vereerd met zijn uitverkiezing.

Mirani maakt sinds het afgelopen seizoen pas deel uit van de jeugdopleiding van Ajax. De talentvolle verdediger en international van Oranje onder 17 verruilde na het seizoen 2011 – 2012 de jeugdopleiding van FC Volendam voor die van Ajax. Mirani begon met voetballen in de F8 van VV Monnickendam.

,,Dit is een mooie bekroning van het seizoen’’, vertelt de Ajacied op de Toekomst. Mirani treedt met zijn uitverkiezing onder meer in de sporen van Mickey van der Hart en Davy Klaassen, voor hem de laatste twee Talenten van het Jaar van de Toekomst. Beiden maken nu deel uit van de A-selectie van Frank de Boer. Eerder bemachtigden onder meer ook de toenmalige jeugdspelers Daley Blind, Wesley Sneijder en Urby Emanuelson de eretitel.

Theo van Duivenbode sprak eervolle woorden richting Mirani. Links Wim Jonk. Theo van Duivenbode sprak eervolle woorden richting Mirani. Links Wim Jonk.

,,Ik moet het ook halen’’, laat Mirani het zelfbewust klinken, op de avond waarmee het jeugdseizoen traditioneel wordt afgesloten. ,,Die verwachting moet ik zelf ook hebben. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare. Wil altijd het beste eruit halen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik ga volgend jaar naar de A-junioren, wil het liefst in de A1 spelen. Met als het even kan misschien zelfs wedstrijden in Jong Ajax.’’

Volgens van Duivenbode en Jonk heeft Mirani, naast het feit dat hij een toptalent is, de persoonlijke prijs ook gewonnen omdat hij zich afgelopen seizoen zo razendsnel aanpaste op de Toekomst. De talentvolle verdediger maakte in zijn eerste Ajax-jaar en onder de vleugels van zijn trainer Orlando Trustfull een stormachtige ontwikkeling door. ,,Damon is op zijn leeftijd al een topsporter’’, vertelt Trustfull over zijn pupil, die hij wellicht volgend seizoen opnieuw treft als trainer van de A1. ,,Hij is bijvoorbeeld heel bewust bezig met voeding. Mirani is zich ervan bewust dat hij het elke dag moet laten zien; hij is zich kortom ook bewust wat wordt gevraagd van een professional. Het is niet de vraag óf hij de potentie heeft om zijn doel te bereiken, maar óf het er uit zal komen. Maar Damon hoeft zichzelf in elk geval nooit iets kwalijk te nemen.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Damon Mirani tekende op 15 maart 2013 zijn Ajax-contract

Damon Mirani sprak in maart 2013, na de ondertekening van zijn contract, met Ajax TV

Mirani tekende op 15 maart 2013 zijn Ajax-contract en ontving een Ajax-shirt uit handen van directeur voetbalzaken Marc Overmars. Mirani tekende op 15 maart 2013 zijn Ajax-contract en ontving een Ajax-shirt uit handen van directeur voetbalzaken Marc Overmars.
Het kersverse Talent van het Jaar op de inmiddels vertrouwde Toekomst. Het kersverse Talent van het Jaar op de inmiddels vertrouwde Toekomst.