Menu
'Dan krijgt hij de bal even buiten de zestien…'

'Dan krijgt hij de bal even buiten de zestien…'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. In deze aflevering vertelt Willem Spierdijk wat Ajax voor hem betekent.

Supporter: Willem Spierdijk
Leeftijd: 51
Woonplaats: Leiderdorp
Seizoenkaarthouder: Sinds 1982, na de terugkeer van Johan Cruijff bij Ajax. Vanaf 1970 bezocht ik regelmatig wedstrijden. Je kocht een kaartje aan de kassa aan de Middenweg, en met 8.000 anderen zat je naar de voorhoede Swart, Cruijff, Keizer te kijken. Alleen voor de wedstrijden tegen Feyenoord en ADO moest je zorgen dat je een kaartje in de voorverkoop had bemachtigd. Bij de Meer hadden we ook een parkeerkaart, mijn moeder had een kennis en daar weer een kennis van had een oom die bij de administratie van Ajax werkte, zo kwam je in die tijd aan een parkeerkaart. Auto parkeren achter de Reynoldstribune, en dan een kroketje halen op het Voorland. Komt nooit meer terug.

Fan van Ajax sinds:
,,Sinds Johan Cruijff in Ajax 1 staat, ik herinner me nog de 2-0 thuis tegen Feyenoord met goals van Cruijff en Keizer. Dat was een van de eerste wedstrijden van Johan in Ajax 1."

Eerst bezochte wedstrijd:
,,Dat was DFC – Ajax in 1967, 1-0 voor Ajax in Dordrecht waar ik toen woonde. Sjaak Swart maakte het doelpunt. Een handtekening van Piet Keizer op m’n linkerarm, Cruijff was toen nog Cruijffie. Die werd uit de wedstrijd gespeeld door Ab van ’t Hoff, en Jan Klijnjan, de sterspeler van DFC deed niet mee. Die was op stap met het militair elftal. Dat kon toen gewoon. Als Dordtenaar ging je naar Feyenoord – Ajax als je Ajax wilde zien spelen. Dat was eind jaren zestig nog een vrij ongevaarlijke bezigheid, je kon als Ajax-fan rustig achter het doel tussen de Feyenoord-supporters gaan staan. En juichen als Ajax scoorde. Dat gebeurde nogal eens, kan ik mij herinneren. Vooral de 5-1, toen Feyenoord met Laseroms en Israël in de achterhoede speelde, staat in mijn geheugen gegrift. Piet Keizer scoorde en bleef secondenlang, provocerend met de handen in de lucht staan."

Met wie kijk je naar Ajax-wedstrijden?
,,Met mijn zoon Mart, hij vindt het leuk om met een kenner te kijken, haha. Vroeger ging ik met mijn vader. Die vond het grappig om de niet-kenner uit te hangen. Dan vroeg hij zich hardop op de tribune af: goh, wie is die nummer 14? De laatste Ajax – Feyenoord heb ik samen met een Feyenoord-supporter bekeken, heerlijk om bij zo’n wedstrijd een Feyenoorder in je onmiddellijke omgeving te hebben."

Mooiste Ajax-moment:
,,Het winnen van de Champions League in 1995. Met goeddeels zelf opgeleide spelers in één seizoen drie keer van AC Milan winnen, fantastisch. Het is goed om in deze tijden van Cruijffmania nog even te herinneren aan de geweldige prestatie die Louis van Gaal bij Ajax heeft geleverd."

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,6 December 1981, 23.000 mensen zitten in de Meer bij de wedstrijd Ajax – Haarlem, de terugkeer van Johan Cruijff. Twintig minuten lang hebben we enthousiast geklapt voor elk breedtepassje van Johan. Dan krijgt hij de bal even buiten het strafschopgebied, hij passeert Martin Haar en lobt de bal over Edward Metgod in de verre hoek. Ajax’ grootste zoon is terug, tranen in de ogen."

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,Maarten Stekelenburg, de wereldklasse straalt er vanaf. Geweldig dat hij z’n contract heeft verlengd. Moet nog een paar jaar blijven. Goede tweede is John Heitinga, door een super mentaliteit zo terugkomen van én een zware blessure én een vormcrisis, een voorbeeld voor allen. Johnny moet ook nog even blijven. Drie is Edgar Manucharyan, we hebben ‘m nog niet gezien. Maar zonder nauwelijks een bal voor Ajax 1 getrapt te hebben toch een contractverlenging verdienen, is ook een kwaliteit."

Favoriete speler uit de Ajax-historie:
,,Laat ik m’n nummer twee, drie en vier noemen. Stefan Pettersson, troetelkind, onbaatzuchtig, klassespits. Frank Arnesen, snel, stijlvol, verrassend. Frank de Boer, niet snel en toch een wereldklasse verdediger, dan ben je een geweldig talent."

Favoriete club naast Ajax?
,,Ik werk in Haarlem, zou het daarom leuk vinden als HFC Haarlem weer hogerop zou komen. Ik kan eigenlijk ook niet begrijpen dat het niet gebeurt. Almelo, Doetinchem, Venlo, waar ligt het in vredesnaam? En er wordt daar Eredivisie gevoetbald! Tenminste, men doet pogingen. In het buitenland is mijn favoriete club FC Sochaux uit Frankrijk. De grootste voetballer die Dordrecht ooit heeft voortgebracht, Jan Klijnjan, heeft daar gevoetbald. Sindsdien volg ik die club. In het amateurvoetbal ben ik voor UVS uit Leiden, daar voetbalt mijn zoon in de jeugd. We staan onderaan de eerste klasse, maar willen op termijn naar het betaald voetbal. Mooi hè, da’s ook voetbal, je kan ongebreideld wegdromen met de ambities van je cluppie. En misschien komt het ooit allemaal uit."

Ajax is voor mij…
,,Een mooie, ontspannen invulling van de zondag, de vreugde bij een overwinning en goed voetbal en alle ergernissen die horen bij het supporterschap van een voetbalclub."