Menu
Dani, de enige Portugees van Ajax

Dani, de enige Portugees van Ajax

Het Nederlands Elftal staat zondagavond voor de laatste groepswedstrijd van het EK. Tegenstander is Portugal. In de 112-jarige historie van Ajax speelde er welgeteld één Portugees in Amsterdam, Daniel da Cruz Carvalho; kortweg Dani. Een prachtige voetballer, die lang niet alles uit zijn carrière haalde als mogelijk was, aldus Ronald de Boer.

Vier jaar speelde Dani bij Ajax. Op 13 augustus 1996 contracteerde Ajax zijn eerste (en tot nu toe laatste) Portugees. Daniel da Cruz Carvalho was negentien jaar toen hij zijn vaderland inruilde voor Amsterdam. Wel was hij door Sporting Lissabon een jaar verhuurd aan West Ham. Een paar maanden voor het einde van dat contract vertrok Dani voortijdig. Dat kostte hem het EK in Engeland. Nadat hij met Portugal op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta was uitgekomen vertrok hij naar Ajax. 'Omdat Ajax een van de beste clubs ter wereld is', sprak hij toen. ,,Hij was stylist", herinnert Ronald de Boer zijn voormalige ploeggenoot. ,,Ik heb op de trainingen en wedstrijden bij vlagen genoten van hem."

Maar Dani kwam in Amsterdam niet compleet uit de verf. Natuurlijk hij speelde prachtige wedstrijden, scoorde uitstekende goals. Hij genoot echter iets meer van het leven dan goed is voor een profvoetballer, wisten zijn ploeggenoten ook wel. ,,Hij was soms ook behoorlijk bezig achter de schermen", aldus De Boer. ,,Dat breekt je op. Je kan veel hebben, maar als je dan je rust niet pakt, breekt het je op. Dat heeft hij onderschat. Daar heb ik hem wel op aangesproken, maar je gaat het ook niet continue zeggen. Bovendien kon je het niet bewijzen dus moest je er ook voorzichtig mee zijn. De een pakt het wel op na een of twee keer zeggen, de ander leert het nooit. Maar voor een populaire voetballer is het ook wel lastig als je zoveel aandacht krijgt", reageert De Boer.

Dani in 1998 temidden van onder andere Fred Grim (l) en Ronald de Boer (onderste rij tweede van links). Dani in 1998 temidden van onder andere Fred Grim (l) en Ronald de Boer (onderste rij tweede van links).

De Boer heeft Dani ook na diens carrière nog regelmatig gezien. ,,Vorige maand toevallig nog. We speelden met oud-Nederland tegen Oud-Portugal in Istanbul. Hij zag er goed uit. Vorig jaar heb ik hem gezien en toen was hij zo dik, maar dit keer was het een stuk beter. Hij werkt nog steeds voor de televisie en hij vertelde dat het veel tijd in beslag neemt. We halen altijd herinneringen op aan onze Ajax-tijd, de trainingen, de trainers de grapjes in de kleedkamer. Er komt van alles boven."

Over het huidige EK hebben De Boer en Dani niet gesproken. Ronald de Boer werpt zijn licht op het laatste groepsduel voor Oranje. ,,Ik heb de statistieken gezien tegen de Portugezen en dat ziet er voor Nederland niet florissant uit. ,,Het is altijd moeilijk tegen Portugezen. Net als tegen Braziliaanse teams hebben we het tegen hun altijd lastig. Ze weten heel goed op resultaat te voetballen. Wij dicteren en zij gaan met de winst naar huis. Dat moeten wij leren. Dat is wel te leren ja. Je moet er slim in zijn. Zij knallen die bal naar voren en daar gaan ze pas voetballen. Dat kunnen ze dan goed. Als jij dan denkt ‘Ik loop een stappie terug’, dan pakken ze je. Je moet negentig minuten geconcentreerd zijn."

Nederland moet met minimaal twee doelpunten verschil van Portugal winnen om zich nog te kunnen plaatsen voor de volgende ronde op het EK. Het zou een unicum betekenen in de historie van het kampioenschap dat een team, dat de eerste twee duels verloor alsnog in het toernooi zou blijven.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst