Menu
Dani de Wit met late treffer held van onfortuinlijk Ajax O19

Dani de Wit met late treffer held van onfortuinlijk Ajax O19

Ajax O19 heeft dinsdagmiddag de inhaalwedstrijd tegen Willem II winnend afgesloten: 1-0. De jeugdploeg maakte het zichzelf op Sportpark de Toekomst onnodig lastig. Na vele gemiste kansen ging veel dank uit naar aanvoerder Dani de Wit, die zich met een laat doelpunt ontpopte tot held van de middag.

Op de sterfdag van Ajax-icoon Piet Keizer (11 februari 2017) viel de sneeuw met bakken uit de hemel. Ajax O19 - Willem II O19 kon toentertijd niet doorgaan vanwege het onbespeelbare veld. Drie maanden later werd het afgelaste duel ingehaald.

Gemiste kansen
De Ajacieden trokken twee weken geleden nog aan het langste eind (0-1) in een weinig hoogstaande wedstrijd tegen Willem II. De ploeg van Aron Winter kwam deze wedstrijd veel beter voor de dag, met hoge pressie en aanvallend voetbal. 

'Met de kop, met de kop, BAM!!' Captain Dani is met zijn winnende treffer de held van #AjaxO19! 👑❤️#ajawil pic.twitter.com/PBc9I8E3V6

— AFC Ajax (@AFCAjax) 2 mei 2017

Aanvallers Mees de Wit en Ché Nunnely hadden zeeën van ruimte. De vleugelspelers van Ajax maakten dankbaar gebruik en gaven een stormvloed aan voorzetten. Dani de Wit en Zian Flemming waren geregeld in het strafschopgebied te vinden en kregen kans op kans. Het duo bleek echter onfortuinlijk in de afronding, waardoor de openingstreffer nog op zich liet wachten. 

Strafschop Ajax
De storm aan aanvallen ging na twintig minuten liggen. Toch leek Ajax-middenvelder Noa Lang de wedstrijd met een individuele actie uit het slot te trekken. De 17-jarige dribbelaar was op de achterlijn te behendig voor de defensie van Willem II, die aan de noodrem moest trekken. 

De scheidsrechter twijfelde geen moment en wees naar de stip. Gelegenheidsspits Flemming liep naar de bal, want hij is bij afwezigheid van Kaj Sierhuis de nummer één op de lijst van penaltynemers. Zijn middelhoge schot vloog naar de rechterhoek, maar werd knap gestopt door Willem II-doelman Wessel Sprengers. 

Tilburgse beschermengel 
Na de theepauze bleef het spelbeeld hetzelfde. Wederom Lang creëerde in de 70ste minuut een 100 procent kans na een fraaie dribbel. De ongelukkige Flemming verlengde zijn voorzet en raakte de onderkant van de lat. Tot overmaat van ramp miste Dani de Wit de rebound. De Tilburgers leken in het bezit van een grote beschermengel, want de bal wilde er niet in.  

Winter hoopte in de slotfase iets forceren en bracht Martijn Kaars, Pascal Struijk en Reda Boultam. ‘Zou het nog?’, was het gevoel op de tribune, want veel grote kansen werden gemist door de strijdende Ajacieden. Ongeloof en frustratie namen toe, totdat aanvoerder Dani de Wit in de 86ste minuut na een hoekschop met zijn hoofd tegen de bal liep: doelpunt, 1-0! 

‘Bij Feyenoord kampioen?’ 
De winnende treffer leidde tot enorme blijdschap op de Toekomst. De hoogste jeugdploeg zet door de overwinning weer een klein stapje richting het kampioenschap. Met zes punten voorsprong op PSV ziet het er uitstekend uit voor Winter en co. Zaterdag wacht Sparta Rotterdam O19. 

„Als we nog twee keer winnen, dan kunnen wij tegen Feyenoord kampioen worden.“, zo sloot matchwinner Dani de Wit euforisch af. 

Ajax O19 – Willem II O19 1-0 (0-0)

Scoreverloop: 86. Dani de Wit 1-0. 

Opstelling Ajax O19: De Lange; Bakboord, Sidoel, Kemper, Ter Heide; D. De Wit, Matusiwa (59. Boultam), Lang (78. Kaars); Nunnely, Flemming, M. De Wit (59. Struijk) 

Lees ook: Programma en stand Ajax O19

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees